Onet.pl / jh
W codziennej diecie cukier jest wszechobecny, a jego nadmiar może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Co się stanie, gdy postanowimy pożegnać się z tym słodkim składnikiem? Ograniczenie cukru może przynieść zaskakujące korzyści dla naszej skóry, poprawiając jej wygląd i kondycję.
W codziennej diecie cukier jest wszechobecny, a jego nadmiar może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Co się stanie, gdy postanowimy pożegnać się z tym słodkim składnikiem? Ograniczenie cukru może przynieść zaskakujące korzyści dla naszej skóry, poprawiając jej wygląd i kondycję.
PAP / pk
Spożycie słodzonych napojów przez dzieci i młodzież wzrosło pomiędzy rokiem 1990 a 2018 niemal o jedną czwartą, co sprzyja otyłości - informuje pismo "BMJ".
Spożycie słodzonych napojów przez dzieci i młodzież wzrosło pomiędzy rokiem 1990 a 2018 niemal o jedną czwartą, co sprzyja otyłości - informuje pismo "BMJ".
PAP/dm
Bogata w korzystne składniki i uboga w cukier dieta jest związana z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym - ustalili badacze.
Bogata w korzystne składniki i uboga w cukier dieta jest związana z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym - ustalili badacze.
Onet / pk
Zdrowa dieta nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności jedzenia. Wbrew powszechnemu przekonaniu, łakocie nie muszą być synonimem niezdrowego stylu życia. Joanna Zielewska, ekspertka w dziedzinie psychodietetyki, w rozmowie z Onetem, demaskuje mity na temat słodyczy i prezentuje zdrowsze alternatywy do tradycyjnych łakoci.
Zdrowa dieta nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności jedzenia. Wbrew powszechnemu przekonaniu, łakocie nie muszą być synonimem niezdrowego stylu życia. Joanna Zielewska, ekspertka w dziedzinie psychodietetyki, w rozmowie z Onetem, demaskuje mity na temat słodyczy i prezentuje zdrowsze alternatywy do tradycyjnych łakoci.
PAP / pk
Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w tak dużym stopniu, że nawet aktywność fizyczna nie jest w stanie go zniwelować - wynika z pracy, którą publikuje czasopismo "American Journal of Clinical Nutrition".
Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w tak dużym stopniu, że nawet aktywność fizyczna nie jest w stanie go zniwelować - wynika z pracy, którą publikuje czasopismo "American Journal of Clinical Nutrition".
PAP / pk
Łatwo przyswajalne cukry - dodawane do jedzenia czy obecne np. w sokach - wiążą się z większym ryzykiem chorób serca i udarów. Naukowcy doradzają zastąpienie ich węglowodanami naturalnie występującymi w owocach i warzywach oraz większe spożycie błonnika.
Łatwo przyswajalne cukry - dodawane do jedzenia czy obecne np. w sokach - wiążą się z większym ryzykiem chorób serca i udarów. Naukowcy doradzają zastąpienie ich węglowodanami naturalnie występującymi w owocach i warzywach oraz większe spożycie błonnika.
Deon.pl / tk
- Jest szereg badań, z których wynika że cukier uzależnia tak jak narkotyki. Osoby które dwa razy dziennie piją napój słodzony mają o ponad 25 proc. większe szanse na zachorowanie na cukrzycę typu drugiego niż osoby, które takich napojów nie piją – mówi popularyzator nauki Tomasz Rożek.
- Jest szereg badań, z których wynika że cukier uzależnia tak jak narkotyki. Osoby które dwa razy dziennie piją napój słodzony mają o ponad 25 proc. większe szanse na zachorowanie na cukrzycę typu drugiego niż osoby, które takich napojów nie piją – mówi popularyzator nauki Tomasz Rożek.
PAP / tk
"W dyskontach brakuje cukru, bo spanikowani klienci kupują na zapas, bojąc się wzrostu cen. Na dodatek muszą rywalizować o niego z właścicielami małych sklepów" – podaje portal "Rzeczpospolita".
"W dyskontach brakuje cukru, bo spanikowani klienci kupują na zapas, bojąc się wzrostu cen. Na dodatek muszą rywalizować o niego z właścicielami małych sklepów" – podaje portal "Rzeczpospolita".
PAP / ml
Najwięksi w Europie producenci napojów gazowanych, jak Coca-Cola, Red Bull i Pepsi, zobowiązali się zmniejszyć ilość cukru w swoich produktach o 10 proc. do 2020 r. Ma to być odpowiedź sektora na politykę UE dotyczącą redukcji cukru w żywności, zwłaszcza przeznaczonej dla dzieci.
Najwięksi w Europie producenci napojów gazowanych, jak Coca-Cola, Red Bull i Pepsi, zobowiązali się zmniejszyć ilość cukru w swoich produktach o 10 proc. do 2020 r. Ma to być odpowiedź sektora na politykę UE dotyczącą redukcji cukru w żywności, zwłaszcza przeznaczonej dla dzieci.
Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy do nich ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.
Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy do nich ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.
Cukier, owszem, krzepi. Ale czasem wszelka słodycz zmienia się w truciznę, a nałogowiec czekolady... umiera z głodu. A wszystko zależy od insuliny, która jest swoistym kluczem do chemicznej spiżarni organizmu. Jej brak oznacza więc niedożywienie, bo od lizania cukierka przez szybę liżącemu nie przybywa ani pół kalorii.
Cukier, owszem, krzepi. Ale czasem wszelka słodycz zmienia się w truciznę, a nałogowiec czekolady... umiera z głodu. A wszystko zależy od insuliny, która jest swoistym kluczem do chemicznej spiżarni organizmu. Jej brak oznacza więc niedożywienie, bo od lizania cukierka przez szybę liżącemu nie przybywa ani pół kalorii.
"Nasz Dziennik" / PAP / pz
Pracownicy cukrowni i plantatorzy buraków cukrowych wystąpili do ministra skarbu o wydłużenie terminu wykupu przysługujących im akcji Krajowej Spółki Cukrowej "Polski Cukier" - czytamy w "Naszym Dzienniku".
Pracownicy cukrowni i plantatorzy buraków cukrowych wystąpili do ministra skarbu o wydłużenie terminu wykupu przysługujących im akcji Krajowej Spółki Cukrowej "Polski Cukier" - czytamy w "Naszym Dzienniku".
„Nasz Dziennik” / PAP / slo
Nie udało się sprzedać wszystkich akcji Krajowej Spółki Cukrowej SA na warunkach uprzywilejowanych. W grudniu rozpoczną się zapisy na sprzedaż drugiej transzy akcji, ale już na warunkach komercyjnych - czytamy w "Naszym Dzienniku".
Nie udało się sprzedać wszystkich akcji Krajowej Spółki Cukrowej SA na warunkach uprzywilejowanych. W grudniu rozpoczną się zapisy na sprzedaż drugiej transzy akcji, ale już na warunkach komercyjnych - czytamy w "Naszym Dzienniku".
Na cukrzycę typu 2, nazywaną też cukrzycą dorosłych, mogą zachorować nawet te osoby, które mają prawidłowy poziom cukru we krwi - ostrzegają naukowcy w raporcie opublikowanym na łamach "Diabetes Care".
Na cukrzycę typu 2, nazywaną też cukrzycą dorosłych, mogą zachorować nawet te osoby, które mają prawidłowy poziom cukru we krwi - ostrzegają naukowcy w raporcie opublikowanym na łamach "Diabetes Care".
PAP / slo
O "turystyce cukrowej" z Polski do Niemiec pisze w czwartek agencja dpa. Ponieważ cukier jest w Niemczech tańszy niż w Polsce, Polacy chętnie zaopatrują się w niego u sąsiadów. W rezultacie w pobliżu granicy z Polską wprowadzono w Niemczech... racjonowanie cukru.
O "turystyce cukrowej" z Polski do Niemiec pisze w czwartek agencja dpa. Ponieważ cukier jest w Niemczech tańszy niż w Polsce, Polacy chętnie zaopatrują się w niego u sąsiadów. W rezultacie w pobliżu granicy z Polską wprowadzono w Niemczech... racjonowanie cukru.
PAP / slo
Kluby PiS i SLD opowiedziały się za poparciem wniosku o wotum nieufności wobec ministra rolnictwa Marka Sawickiego. Wniosku nie poprą PO i PSL. Nie wiadomo, jak zagłosuje PJN. W piątek w Sejmie odbyła się debata nad wnioskiem PiS o odwołanie Sawickiego.
Kluby PiS i SLD opowiedziały się za poparciem wniosku o wotum nieufności wobec ministra rolnictwa Marka Sawickiego. Wniosku nie poprą PO i PSL. Nie wiadomo, jak zagłosuje PJN. W piątek w Sejmie odbyła się debata nad wnioskiem PiS o odwołanie Sawickiego.
PAP / psd
Cukier w sklepach drożeje, bo rosną jego ceny na giełdach światowych. Według ekspertów, przyczyną jest mniejsza podaż z powodu klęsk żywiołowych, wzrost zapotrzebowania na cukier, a także spekulacje giełdowe.
Cukier w sklepach drożeje, bo rosną jego ceny na giełdach światowych. Według ekspertów, przyczyną jest mniejsza podaż z powodu klęsk żywiołowych, wzrost zapotrzebowania na cukier, a także spekulacje giełdowe.
Naukowcy ostrzegają - nadmiar cukru szkodzi sercu i układowi krążenia. Cukier dodawany do jedzenia zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, podwyższa ciśnienie krwi, co prowadzi do ryzyka wystąpienia zawału serca.
Naukowcy ostrzegają - nadmiar cukru szkodzi sercu i układowi krążenia. Cukier dodawany do jedzenia zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, podwyższa ciśnienie krwi, co prowadzi do ryzyka wystąpienia zawału serca.
{{ article.published_at }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}