Dlaczego cukier to zabójcza substancja? Tomasz Rożek wyjaśnia
- Jest szereg badań, z których wynika że cukier uzależnia tak jak narkotyki. Osoby które dwa razy dziennie piją napój słodzony mają o ponad 25 proc. większe szanse na zachorowanie na cukrzycę typu drugiego niż osoby, które takich napojów nie piją – mówi popularyzator nauki Tomasz Rożek.
- Jednym z największych źródeł cukru są Fit płatki śniadaniowe. Cukier dodawany jest nawet do produktów mięsnych: można go znaleźć kiełbaskach czy w pasztetach. Czy to prawda że cukier to jedna z najbardziej zabójczych i uzależniających substancji do jakich mamy dostęp? O cukrze sporo w ostatnich dniach się mówiło, ale nie w kontekście zdrowia tylko dostępności i ceny. Ja postanowiłem sprawdzić czy cukier jest aż tak szkodliwy, jak niektórzy mówią.
Zjadamy kilogram cukru tygodniowo
- Szczerze mówiąc Jest gorzej niż myślałem. Statystyczny Polak rocznie zjada ponad 50 kg cukru, czyli kilogram tygodniowo. Cukier jest dosypywany do 3/4 produktów z naszych sklepowych półek. A w takich produktach jak np. w tych z dopiskiem „Lite” jest go na jednostkę objętości więcej niż w Coca-Coli – dodaje Tomasz Rożek.
- Uzależnione od cukru są już nawet małe dzieci. A tymi, którzy najczęściej za tym stoją są ich rodzice. Rewolucja tak nas skonstruowała, że pewne czynności korzystne z punktu widzenia jednostki, ale także gatunku, są premiowane. To premiowanie oznacza odczuwanie przyjemności. Gdy coś robimy w mózgu uwalniana jest dopamina i czujemy się dobrze, błogo.
- Ale to tylko pierwszy krok, bo z każdą taką sytuacją w mózgu pojawia się wyraźniejsze skojarzenie, co tą błogość czy przyjemność dostarczyło. Z tym się wiąże chęć powtórzenia tych doznań. Taki mechanizm działa np. wtedy, gdy jemy cukier. Słodki smak to zapowiedź dostarczenia mózgowi energii – mówi naukowiec.
- Cukier jest substancją uzależniającą i przemysł spożywczy z tego korzysta, więc dosypuje cukier wszędzie gdzie się da, bo wie że nam konsumentom bardzo się to podoba.
Co się dzieje, gdy spożywamy za dużo cukru?
- Co się dzieje, gdy cukru spożywamy za dużo? Znacząco zwiększamy ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i otyłości. Osoby, które dwa razy dziennie piją napój słodzony mają o ponad 25 proc. większe szanse na zachorowanie na cukrzycę typu drugiego niż osoby, które takich napojów nie piją. Cukier zwiększa też prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów. A to dopiero początek długiej listy – zauważa twórca kanału na YouTube „Nauka. To lubię”.
- Według Światowej Organizacji Zdrowia 1/4 ludzkiej populacji, czyli około dwóch miliardów ludzi, ma nadwagę, a kilkanaście procent czy kilkaset milionów ludzi jest otyłych. W Polsce te statystyki wyglądają jeszcze gorzej: nadwagę ma trzech na pięciu Polaków, a 25 proc. naszego społeczeństwa cierpi na otyłość. Znaczny procent z powodu nadmiaru cukru, który producenci dodają do żywności.
- Nadmiar cukru powoduje nie tylko nadwagę, ale cały szereg innych schorzeń np. próchnicę, która jest głównym powodem utraty zębów i szczególnie mocno dotyka dzieci regularnie pijące słodzone napoje albo podjadające słodkie przekąski. Nadmierne spożycie cukru zasadniczo zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, a to dzisiaj główna przyczyna zgonów na świecie – zaznacza Tomasz Rożek.
Obejrzyj cały odcinek na kanale „Nauka. To lubię”:
Źródło: Deon.pl / tk
Skomentuj artykuł