Co robi z nami cukier? Zmienia w naszym organizmie więcej, niż sądzimy

Co robi z nami cukier? Zmienia w naszym organizmie więcej, niż sądzimy
Cukier zmienia w naszym organizmie więcej, niż sądzimy Fot. Depositphotos
PAP / pk

Spożywanie cukru, np. słodzonych napojów, zmienia działanie DNA u bakterii obecnych w naszych jelitach. Jednocześnie modyfikuje pracę układu immunologicznego, nasilając stany zapalne - informują naukowcy.

Żyjące w jelitach zwierząt czy ludzi bakterie ewoluowały razem ze swoimi gospodarzami i są nieodzownym warunkiem dobrego zdrowia całego organizmu, nie tylko układu pokarmowego - przypominają naukowcy z Izraelskiego Instytutu Technicznego Technion.

DEON.PL POLECA

 

 

Mówi o tym coraz więcej badań.

Bakterie te mają zdolność do dostosowywania się do zmiennych warunków życia, m.in. związanych z dietą.

Czym jest inwersja DNA?

Zespół prowadzony przez prof. Naamę Geva-Zatorsky i jej zespół z Technion, we wcześniejszych badaniach odkrył, że jelitowe bakterie stosują proces znany jako inwersja DNA. To gwałtowna zmiana, w której fragment genomu jest odwracany o 180 stopni, co umożliwia szybkie dostosowanie się do nowej sytuacji.

W ramach nowego eksperymentu ta sama grupa badawcza odkryła, że słodzone napoje powodują tego typu inwersję w Bacteroides thetaiotaomicron - powszechnej w jelitach bakterii, która pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych w jelitach.

DEON.PL POLECA


Naukowcy zbadali wpływ spożywania różnych składników diety na profil inwersji DNA tych mikroorganizmów w warunkach laboratoryjnych, u myszy oraz u ludzi. Odkryli, że spożycie białego cukru powoduje inwersje DNA w tych bakteriach, która prowadzi do zmian markerów zapalnych w tym zmiany w populacjach limfocytów T i w wydzielaniu cytokin.

Na szczęście zmiany są odwracalne

Zaobserwowano też zmiany w przepuszczalności jelit.

Dobra wiadomość jest taka - podkreślają badacze - że opisane skutki są odwracalne. Po zmianie diety profil bakterii wrócił do normy, a układ odpornościowy do prawidłowego funkcjonowania.

Badanie to pokazuje więc, jak ważne jest sprawdzanie złożonego wpływu diety na mikrobiom i zdrowie człowieka. Naukowcy oceniają, że takie podejście pozwoli na opracowanie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych dla ludzi, które poprawią funkcjonowanie ich układu odpornościowego i ogólny stan zdrowia.

Źródło: PAP / pk

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Jan Świtała

Krew, łzy i czarny humor. Codzienność ratownika medycznego

Podrzucane przed urlopem na oddział babcie, zalany imprezowicz z własną ręką pod pachą i pocięte łby kiboli do zszycia. O tej rzeczywistości politycy wolą nie wspominać, ale...

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Co robi z nami cukier? Zmienia w naszym organizmie więcej, niż sądzimy
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.