Dlaczego warto jeść czekoladę?

(fot. 96dpi / flickr.com)
PAP / slo

Poprawia nastrój, koncentrację, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo - tych zalet w przypadającym w sobotę Światowym Dniu Czekolady nie odmawiają jej nawet lekarze.

- Może nam dać witaminy z grupy A, B, E oraz składniki potrzebne do produkcji serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Działa antynowotworowo, chroni pamięć, opóźnia starzenie, działa przeciwzapalnie, nawilżająco, tonizująco, rewitalizująco. Oprócz poprawy nastroju, na pewno poprawia koncentrację. W święto czekolady życzę wszystkim smacznego - powiedziała PAP okulistka dr Bogumiła Wójcik-Niklewska z Uniwersyteckiego Centrum Okulistyki i Onkologii w Katowicach.

DEON.PL POLECA

Jak zaznaczyła, z okulistycznego punktu widzenia szczególnie cenna jest witamina A. - Poprawi kontrast, zwłaszcza w ekstremalnych warunkach. Gorzką czekoladę zaleca się np. pilotom przed lotem - podkreśliła.

Dr Wójcik-Niklewska zaznaczyła, że najzdrowsza jest właśnie czekolada gorzka. - Musimy pamiętać, że wszystkie minerały, składniki, odżywcze i witaminy znajdują się w ziarnach kakaowca. Wartościowa czekolada musi mieć powyżej 70 proc. kakao. Nie jest też obojętne, w jaki sposób będzie zrobiona. Optymalnie byłoby, gdyby ziarna były suszone, nie palone. Warto czytać etykiety - dodała.

Czekolada ma dużą wartość energetyczną. Pięć tabliczek - pół kilograma - wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na energię.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Dlaczego warto jeść czekoladę?
Komentarze (2)
K
KaBe
14 kwietnia 2014, 13:42
Od kilkudziesięciu lat leczę się na nadciśnienie, przyjmowałam systematycznie leki. Zaczęłam jadać czekoladę (bo lubię i też -że staniała) - nie muszę przyjmować leków; niestety utyłam. Przez długi czas nie wiązałam niespodziewanego "wyzdrowienia" z czekoladą. Lekarka była również zdziwiona. Dopiero niedawno przypadkowo - w interencie, a potem w prasie i telewizji - dowiedziałam się, że to między innymi fitosterole zawarte w czekoladzie spowodowały rozszerzenie tętnic, a w rezultacie obniżenie ciśnieniia krwi. Polecam!
Kamila
16 kwietnia 2014, 11:08
Z moich obserwacji wynika, ze jeżeli je się czekoladę zamiast a nie do posiłku, to się nie tyje. No i oczywiście czekoladę, a nie wyrobu czekoladopodobne. Szalenie tuczące są wszystkie czekolady nadziewane i cukierki czekoladowe.