PAP / pk
Grupa szwajcarskich naukowców opracowała nową recepturę czekolady, do produkcji której wykorzystano odpady z owoców kakaowca, zawierające naturalny cukier. Nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona od tradycyjnej - twierdzą badacze.
Grupa szwajcarskich naukowców opracowała nową recepturę czekolady, do produkcji której wykorzystano odpady z owoców kakaowca, zawierające naturalny cukier. Nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona od tradycyjnej - twierdzą badacze.
PAP / pk
Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że w przyszłości mamy jeszcze większą skłonność do sięgania po tego typu pokarmy. "Nasze pomiary wykazały, że mózg dosłownie się przebudowuje poprzez spożywanie chipsów, czekolad i innych słodyczy" - mówią naukowcy.
Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że w przyszłości mamy jeszcze większą skłonność do sięgania po tego typu pokarmy. "Nasze pomiary wykazały, że mózg dosłownie się przebudowuje poprzez spożywanie chipsów, czekolad i innych słodyczy" - mówią naukowcy.
PAP / tk
To bardzo specyficzne właściwości smarne odpowiadają za to, że większość ludzi uwielbia smak czekolady. Naukowcy rozszyfrowali proces fizyczny, który zachodzi w ustach podczas spożywania tego smakołyku. Doszli do wniosku, że kluczowe znaczenie przy kształtowaniu naszych doznań ma tłuszcz znajdujący się w zewnętrznej warstwie czekolady.
To bardzo specyficzne właściwości smarne odpowiadają za to, że większość ludzi uwielbia smak czekolady. Naukowcy rozszyfrowali proces fizyczny, który zachodzi w ustach podczas spożywania tego smakołyku. Doszli do wniosku, że kluczowe znaczenie przy kształtowaniu naszych doznań ma tłuszcz znajdujący się w zewnętrznej warstwie czekolady.
churchpop.com / tk
W roku 1875 siostry trapistki przybyły do zrujnowanego pocysterskiego opactwa Bonneval znajdującego się na południu Francji. Chcąc finansowo utrzymać klasztor postanowiły otworzyć fabrykę czekolady, która produkuje słodkości do dziś.
W roku 1875 siostry trapistki przybyły do zrujnowanego pocysterskiego opactwa Bonneval znajdującego się na południu Francji. Chcąc finansowo utrzymać klasztor postanowiły otworzyć fabrykę czekolady, która produkuje słodkości do dziś.
PAP/mł
Statystyczny Polak zjada 5,2 kg czekolady rocznie i wydaje na nią ok. 190 zł. Jak wynika z raportu opublikowanego przez spółkę Wedel, Polska jest największym rynkiem czekolady w Europie Środkowo-Wschodniej i czwartym eksporterem czekolady na świecie.
Statystyczny Polak zjada 5,2 kg czekolady rocznie i wydaje na nią ok. 190 zł. Jak wynika z raportu opublikowanego przez spółkę Wedel, Polska jest największym rynkiem czekolady w Europie Środkowo-Wschodniej i czwartym eksporterem czekolady na świecie.
KAI / kk
Historyk ujawnia, że spór o jedzenie czekolady poróżniły dwa wielkie zakony w Kościele.
Historyk ujawnia, że spór o jedzenie czekolady poróżniły dwa wielkie zakony w Kościele.
mag.s
Słodki przepis na deser w kilka minut. Oto pomysł, jak w prosty sposób przygotować prawdziwą ucztę dla naszego podniebienia!
Słodki przepis na deser w kilka minut. Oto pomysł, jak w prosty sposób przygotować prawdziwą ucztę dla naszego podniebienia!
slo / s. Anastazja
Siostra Anastazja poleca doskonały przepis na deser, nie tylko dla najmłodszych, z całą pewnością każdy skusi się na taki smakołyk!
Siostra Anastazja poleca doskonały przepis na deser, nie tylko dla najmłodszych, z całą pewnością każdy skusi się na taki smakołyk!
es
Jeśli mamy ochotę na ciasto waniliowe i czekoladowe, ale nie wiemy na które się zdecydować to polecam tzw. 2 w 1, czyli ciasto ZEBRA.
Jeśli mamy ochotę na ciasto waniliowe i czekoladowe, ale nie wiemy na które się zdecydować to polecam tzw. 2 w 1, czyli ciasto ZEBRA.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce Marek Błoński / slo
Czekolada to jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości daje tak dużą przyjemność - mówi historyk z Uniwersytetu Śląskiego dr Jacek Kurek, który prześledził dzieje smakołyku od napoju ludów Ameryki po współczesne pralinki.
Czekolada to jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości daje tak dużą przyjemność - mówi historyk z Uniwersytetu Śląskiego dr Jacek Kurek, który prześledził dzieje smakołyku od napoju ludów Ameryki po współczesne pralinki.
PAP / mh
Branża czekoladowa obawia się, że wirus ebola dotrze do Wybrzeża Kości Słoniowej - największego producenta kakao na świecie. Oznaczać by to mogło nawet dwukrotny wzrost cen tego produktu, co z kolei pociągnie za sobą podwyżki cen czekoladowych słodyczy.
Branża czekoladowa obawia się, że wirus ebola dotrze do Wybrzeża Kości Słoniowej - największego producenta kakao na świecie. Oznaczać by to mogło nawet dwukrotny wzrost cen tego produktu, co z kolei pociągnie za sobą podwyżki cen czekoladowych słodyczy.
PAP / slo
Poprawia nastrój, koncentrację, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo - tych zalet w przypadającym w sobotę Światowym Dniu Czekolady nie odmawiają jej nawet lekarze.
Poprawia nastrój, koncentrację, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo - tych zalet w przypadającym w sobotę Światowym Dniu Czekolady nie odmawiają jej nawet lekarze.
PAP / slo
Papież Franciszek otrzymał w prezencie przedstawiającą go statuę naturalnej wielkości, wykonaną z półtorej tony gorzkiej czekolady. Figurę wykonali cukiernicy z Belluno na północy Włoch. Papież dostał jeszcze 1,5 t czekolady, która trafi do ubogich z Rzymu.
Papież Franciszek otrzymał w prezencie przedstawiającą go statuę naturalnej wielkości, wykonaną z półtorej tony gorzkiej czekolady. Figurę wykonali cukiernicy z Belluno na północy Włoch. Papież dostał jeszcze 1,5 t czekolady, która trafi do ubogich z Rzymu.
PAP / mh
Czekolada to jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości daje tak dużą przyjemność - mówi historyk z Uniwersytetu Śląskiego dr Jacek Kurek, który prześledził dzieje smakołyku od napoju ludów Ameryki po współczesne pralinki. W piątek czekolada ma swoje święto.
Czekolada to jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości daje tak dużą przyjemność - mówi historyk z Uniwersytetu Śląskiego dr Jacek Kurek, który prześledził dzieje smakołyku od napoju ludów Ameryki po współczesne pralinki. W piątek czekolada ma swoje święto.
PAP / pz
Regularne spożywanie umiarkowanych ilości czekolady, również mlecznej, może mieć związek z niższym ryzykiem udaru u mężczyzn - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Neurology".
Regularne spożywanie umiarkowanych ilości czekolady, również mlecznej, może mieć związek z niższym ryzykiem udaru u mężczyzn - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Neurology".
PAP / im
Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym, a kawiarnie, gdzie od XVII pito czekoladę - ogniskami rozmaitych rewolucji.
Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym, a kawiarnie, gdzie od XVII pito czekoladę - ogniskami rozmaitych rewolucji.
PoProstuZdrowo.pl
Bez jedzenia trudno wyobrazić sobie nasze funkcjonowanie. Lubimy jeść, bo to dzięki makroelementom dostarczanym do organizmu możemy polepszyć samopoczucie. Dzięki przekąskom które spożywamy, dodajemy sobie zastrzyk energii na cały dzień.
Bez jedzenia trudno wyobrazić sobie nasze funkcjonowanie. Lubimy jeść, bo to dzięki makroelementom dostarczanym do organizmu możemy polepszyć samopoczucie. Dzięki przekąskom które spożywamy, dodajemy sobie zastrzyk energii na cały dzień.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce PAP / slo
Wbrew szerzącym się mitom czekolada nie poprawia nastroju, nie rozładowuje stresów i nie wpływa dobrze na potencję. Jej największą zaletą jest smak, który sprawia, że jedzenie czekolady jest dla nas przyjemnością - przekonują eksperci z Uniwersytetu Śląskiego.
Wbrew szerzącym się mitom czekolada nie poprawia nastroju, nie rozładowuje stresów i nie wpływa dobrze na potencję. Jej największą zaletą jest smak, który sprawia, że jedzenie czekolady jest dla nas przyjemnością - przekonują eksperci z Uniwersytetu Śląskiego.
brzesc.pl / slo
Na horyzoncie wakacje, dlatego coraz częściej myślimy o naszej kondycji i sylwetce. W celu zrzucenia zbędnych kilogramów decydujemy się na godziny w siłowni i rygorystyczne diety. Tymczasem, okazuje się, że nie wszystko co dobre musi nas tuczyć, a słodycze mogą nawet pomóc w odchudzaniu.
Na horyzoncie wakacje, dlatego coraz częściej myślimy o naszej kondycji i sylwetce. W celu zrzucenia zbędnych kilogramów decydujemy się na godziny w siłowni i rygorystyczne diety. Tymczasem, okazuje się, że nie wszystko co dobre musi nas tuczyć, a słodycze mogą nawet pomóc w odchudzaniu.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko niewydolności serca o jedną trzecią - wynika z badań, o których informuje pismo "Circulation Heart Failure".
Spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko niewydolności serca o jedną trzecią - wynika z badań, o których informuje pismo "Circulation Heart Failure".