Siostry zakonne odbudowały zrujnowany klasztor i otworzyły fabrykę czekolady

Siostry zakonne odbudowały zrujnowany klasztor i otworzyły fabrykę czekolady
Fot. depositphotos.com / L'Artisanat Monastique / YouTube.com
churchpop.com / tk

W roku 1875 siostry trapistki przybyły do zrujnowanego pocysterskiego opactwa Bonneval znajdującego się na południu Francji. Chcąc finansowo utrzymać klasztor postanowiły otworzyć fabrykę czekolady, która produkuje słodkości do dziś.

Historia opactwa Bonneval sięga roku 1143. Biskup miasta Cahors, Guillaume de Calmont d'Olt sprowadził do miejscowości siedmiu cysterskich mnichów. Po niedługim czasie, wraz z dużą ilością powołań, społeczność cysterska wzbogaciła się. Mnisi postanowili wybudować klasztor, który powstał w dolinie „bona val” („dobra dolina”) na terenie dawnej prowincji Rouergue.

Upadek klasztoru cystersów

Okres świetności opactwa Bonneval przypadł na XII i XIII wiek. Liczne konflikty zbrojne Francji na przestrzeni od XIV do XVII wieku doprowadziły jednak do znacznego osłabienia klasztoru.

DEON.PL POLECA

Słabnący z roku na rok cystersi nie byli w stanie jak dotąd pomagać biednej lokalnej społeczności, co doprowadziło do zamieszek i buntów. W Wielki Czwartek 1791 roku tłum żebraków zbuntował się przeciw cystersom, w wyniku czego zakonnicy musieli opuścić klasztorne mury.

Opactwo Bonneval zostało w kolejnych latach podzielone i sprzedane, a w jego pobliżu powstał kamieniołom. Nieużywany klasztor z biegiem czasu popadł w ruinę.

Siostry ratują opactwo

Dopiero w roku 1875 siostry trapistki za prośbą biskupa Rodez odbudowały zrujnowany klasztor i zamieszkały w nim. Opactwo Bonneval otoczone jest pagórkami, więc zakonnice nie mogły uprawiać ziemi, aby zapewnić sobie niezależność finansową.

Fot. commons.wikimedia.org (CC BY-SA 3.0)Fot. Opactwo Bonneval / commons.wikimedia.org (CC BY-SA 3.0)

Postanowiły więc wybudować fabrykę czekolady. Niezbędne to pracy maszyny były zasilane przez płynącą blisko klasztoru rzekę.

Trapistki, których reguła brzmi „ora et labora” (módl się i pracuj) codziennie pomiędzy siedmioma nabożeństwami zajmują się wytwarzaniem czekolady, pakowaniem jej i sprzedawaniem.

Wyroby zakonnic zostały  docenione i nagrodzone w wielu konkursach, a praca, którą każdego dnia wykonują siostry jest godna podziwu.

Źródło: churchpop.com / tk

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Marek Wójtowicz SJ

Maryja najlepszą przewodniczką na drodze wiary

Matka Kościoła, Królowa Polski, Boża Rodzicielka. Maryja. Znamy Ją dobrze i czujemy się przy Niej bezpiecznie, nawet gdy spotykają nas rozmaite trudności. Wiemy, że otacza nas opieką i w...

Skomentuj artykuł

Siostry zakonne odbudowały zrujnowany klasztor i otworzyły fabrykę czekolady
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.