Jakie witaminy i minerały powinna przyjmować przyszła mama

(fot. Roberto Verzo / flickr.com / CC BY)

Okres ciąży to czas, kiedy zarówno mama i jak dziecko potrzebuje dużo witamin i minerałów. Mówi się, że w tym okresie zapotrzebowanie na te elementy wzrasta nawet dwukrotnie. Nic dziwnego - są one niezbędne do prawidłowego rozwoju maleństwa, a przyszłej mamie zapewniają dobre samopoczucie.

Naturalnym źródłem witamin są oczywiście owoce i warzywa - ich podczas ciąży powinno przyjmować się jak najwięcej. Istnieje także szereg specjalistycznych preparatów dla kobiet w ciąży - dostosowanych do ich potrzeb oraz zawierających wszystkie niezbędne witaminy. Preparaty te zalecane są w szczególności tym kobietom, które jeszcze przed ciążą cierpiały na niedobory witamin. Odpowiedni witaminowy preparat najlepiej przyjmować po konsultacji z ginekologiem - pomoże on wybrać ten najbardziej odpowiedni dla przyszłej mamy. Oto witaminy, które obowiązkowo powinny znaleźć się w jego składzie.

Witamina A - jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka, w szczególności jego zębów i kości. Przyszłą mamę ochroni przed spadkiem odporności oraz zadba, aby wzrok nie uległ pogorszeniu. Należy jednak pamiętać, iż witaminy A, absolutnie nie można przyjmować w zbyt dużych ilościach, ponieważ jej nadmiar może powodować wady wrodzone u dziecka. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę, wystarczy zjeść dwie niewielkie marchewki. Najlepiej jeśli jest taka możliwość, marchewki taki dobrze uprawiać samemu lub kupować u zaufanych rolników, tak aby nie zawierały żadnych środków chemicznych do ochrony roślin, które mogą być szkodliwe zarówno dla mamy jak i dziecka.

DEON.PL POLECA

Witamina B12 - jest to jedna z bardzo licznych witamin z tej grupy. Chroni ona zarówno mamę jak i dziecko przed bardzo niebezpieczna anemią. Warto pamiętać, że najlepszym jej źródłem jest mięso - szczególnie wołowina. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie ciężarnej kobiety na tą witaminę wystarczy zjeść dwa - trzy plastry żółtego sera i niewielki kawałek makreli.

Witamina B1 (tiamina) - jest ona niezbędna do prawidłowego spalania cukrów. Dzięki niej poziom energii potrzebny do rozwoju dziecka jest prawidłowy. Znaleźć ją można między innymi w wieprzowinie, kaszach, mleku oraz nasionach słonecznika. Aby pokryć jej dzienne zapotrzebowanie dobrze jest na ugotować obiad składający się z kaszy jaglanej, pieczeni ze schabu i surówki.

Witamina B2 (ryboflawina) - witamina ta bardzo korzystnie wpływa na prawidłowe wykształcenie się wzroku oraz błon śluzowych u dziecka, a także wspomaga wzrost płodu. Znaleźć ją można na przykład w mleku oraz jego przetworach i jajkach. Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę można pokryć zjadając dwa jajka, kilka łyżek twarogu, kilka plasterków pasztetu domowego oraz kilka migdałów.

Cynk - wpływa na prawidłowy rozwój oraz wzrost płodu. Jego widoczne niedobory mogą spowodować, że dziecko będzie miało zbyt niską wagę urodzeniową. Cynk wspomaga również rozwój układu odpornościowego u dziecka. Zapobiega on także wystąpieniu przedwczesnego porodu. Przyszłej mamie pierwiastek ten pomoże w utrzymaniu ładnego wyglądy, gdyż poprawia on ogólny stan skóry oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się rozstępów. Znaleźć go można między innymi w: chudym mięsie, gruboziarnistych kaszach, rybach, ciemnym pieczywie. Aby pokryć jego zapotrzebowanie w ciągu dnia, przyszła mama codziennie powinna jeść pełnoziarniste produkty zbożowe lub rośliny strączkowe.

Witamina C - jest ona niezbędna w procesie powstawania kolagenu, od którego zależy prawidłowy rozwój tkanek. Dzięki niej kości dziecka są coraz mocniejsze a wzrost utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Odgrywa ona także bardzo ważną rolę w budowaniu odporności dziecka, jednocześnie chroniąc zarówno mamę jak i maluszka przed infekcjami. Jest ona również niezbędne do prawidłowego przyswajania żelaza. Ponieważ organizm nie potrafi magazynować witaminy C, przyszła mama powinna dostarczać mu ją codziennie. Najlepszym jej źródłem są owoce i warzywa. Znajduje się ona w : pomarańczach, kiwi, czarnej porzeczce, grejpfrutach, truskawkach, sokach owocowych, papryce, pomidorach itp. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wystarczy wypić kilka szklanek soku pomarańczowego.

Kwas DHA - kwas dokozaheksaenowy, wpływa ona na prawidłowy rozwój mózgu oraz wzroku dziecka, a także wpływa na jego odporność. Przyszła mamę chroni przed wystąpieniem depresji poporodowej. Najlepszym źródłem DHA są ryby morskie. Ponieważ nie każda ciężarna kobieta ma ochotę na ryby lub odrzuca je ich zapach, wtedy koniecznie należy sięgnąć po preparat zawierający DHA. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, wystarczy zjeść kawałek łososia.

Witamina D - jest ona niezbędna do prawidłowego przyswajania przez organizm wapnia, które z kolei wpływa na rozwój kości i zawiązków zębów u dziecka. Witamina ta powstaje w skórze pod wpływem słońca - dlatego przyszła mama koniecznie powinna dużo spacerować. Ponieważ ilość tej witaminy, bardzo często jest niewystarczająca w diecie przyszłej mamy powinny się znaleźć ryby morskie, jaja, mleko, tran. Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę zostanie pokryte wypijając codziennie łyżeczkę tranu.

Witamina E - witamina ta zadba o urodę przyszłej mamy zarówno w trakcie jak i po ciąży. Wzmacnia ona także naczynia krwionośne oraz serduszko maluszka, a także bardzo pozytywnie wpływa na rozwój jego wzroku. Witamina ta znajduje się w olejach, migdałach, kiełkach pszenicy, warzywach. Aby pokryć zapotrzebowanie na ten składnik należy zjeść garstkę orzechów laskowych i kilka warzyw.

Jod - ma wpływ na prawidłowy rozwój umysłu u maluszka, a także wykształcanie się u niego gruczoły tarczycy. Zapobiega także poronieniom. Najlepszym jego źródłem są ryby morskie oraz owoce morza. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie ryby morskie są wskazane dla kobiet w ciąży. Powinna ona zrezygnować z tuńczyka, miecznika czy helibuta, a zastąpić je śledziem, makrelom czy dorszem. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie należy pić mleko oraz jego przetwory, przynajmniej trzy razy w tygodniu spożywać ryby do których przyprawiania najlepiej używać soli jodowanej jednak w ilościach umiarkowanych.

Kwas foliowy - jest konieczny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dziecka, szczególnie w pierwszych tygodniach trwania ciąży. Dodatkowo dostarczanie kwasu foliowego w odpowiednich ilościach zapobiega u maluszka: rozszczepu kręgosłupa, bezmózgowia czy wad serca. Dodatkowo pomaga on zapobiegać anemii zarówno u dziecka jak i u mamy. Produktami zawierającym kwas foliowy są: szpinak, sałata, zielony groszek, buraki, banany, orzechy, pieczywo razowe, ziemniaki czy sok pomarańczowy. Aby pokryć dzienne zapotrzebowania na ten składnik przyszła mama powinna przyjmować odpowiedni suplement diety dostarczający ten składnik oraz codziennie jeść zielone warzywa liściaste.

Omega 3 - badania pokazują, że kobiety spożywające dużą ilość produktów zawierających ten kwas, urodziły dzieci odznaczające się wyższym ilorazem inteligencji, lepszą pamięcią oraz koncentracją. Kwasy te zapobiegają również wystąpieniu u dziecka ADHD. Głównym ich źródłem są: oleje, siemię lniane, zielone warzywa, ryby morskie, orzechy, migdały. Do pokrycia dziennego zapotrzebowania na ten składnik wystarczy zjedzenie kilku sardynek.

Probiotyki - dzięki nim organizm zarówno dziecka jak i matki staje się bardziej odporny na choroby. Dodatkowo u przyszłej mamy zapobiegają ona uciążliwym zaparciom. Ich naturalnym źródłem są jogurty, kefiry itp. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na te składniki wystarczy wypić jeden naturalny jogurt lub duży kefir.

Wapń - wpływa on korzystnie na rozwój systemu nerwowego u maluszka, a także na prawidłowy wzrost kości. Najlepszym jego źródłem jest nabiał i ryby. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik przyszła mama powinna wypić dwie szklanki świeżego mleka, zjeść kilka plastrów żółtego sera.

Żelazo - jest niezbędne do tego, aby zarówno u dziecka jak i matki nie doszło do rozwoju anemii. Wpływa ono także na rozwój mózgu dziecka oraz jego odporność. Najwięcej żelaza znajduje się w wołowinie, cielęcinie a także w brukselce, brokułach czy suszonych morelach. Aby pokryć dzienne zapotrzebowania na ten składnik dobrze jej przyjmować odpowiedni suplement diety, który dostarczy odpowiednią ilość tego składnika do organizmu.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jakie witaminy i minerały powinna przyjmować przyszła mama
Komentarze (6)
A
Ania
9 lipca 2014, 11:24
Właśnie sporo słyszałam o kwasach DHA lecz odrzucaja mnie ryby nie mogę tego rpzełknąć bo wszystko się cofa. Jakie są dobre preparaty by uzupełnić dietę w te kwasy?
S
sonia
14 lipca 2014, 07:31
ja się sama tym nie zajmowałam tylko spytałam lekarza i ten polecił mi pregnofer dha.ma dużo kwasó dha, a że są korzystne dla oczu i mózgu płodu to nie ma się nad czym zastanawiać tylko trzeba brać :) na wzrok mam też mają dobry wpływ, więc korzyść podwójna.
M
marta
14 lipca 2014, 16:42
Jezeli chodzi o Oleofarm to cenie ich za jakosc, co do DHA, to obowiazkowa pozycja w diecie kazdej matki
L
luiza
23 lipca 2014, 15:49
Mi lekarz też zalecił przyjmować kwasy DHA, preparatów rzeczywiście jest dużo, pregnofer dha ma dobrą cenę i wystarczającą dawkę.
I
iatros
17 grudnia 2013, 15:04
Ja biorę falvit mama, posiada odpowiedni skład dla przyszłej mamy. ... Zamiast nabijać kasę koncernom farma weź się za normalne odżywianie naturalną żywnością, tzn. świeżą, bez chemii, bez konserwantów. Owszem, wymaga to większej staranności w zakupach i więcej trudu w kuchni, ale to jedyna właściwa droga i najlepsze dla dzieciątka. Witaminy i minerały w natalnej postaci, tzn. w żywności, są najlepiej przyswajane przez organizm, bo naturalnie i stopniowo. Preparaty wit-min natomiast powodują szok w organiźmie, który może zaszkodzić zwłaszcza dzieciątku. Są owszem sytuacje, gdy konieczne jest sięgnięcie po preparaty, tzn. gdy jest skrajny niedobór, który trzeba szybko uzupełnić. Problem w tym, że medycy po pierwsze idą na łatwiznę, po drugie chcą zabłysnąć łatwym rozwiązaniem dla pacjentki, a po trzecie są wspólnikami koncernów farma (od których nierzadko dostają też kasę za odpowiednie recepty). Najważniejsze reguły: - gotuj z jak najmniej przetworzonych produktów, czyli unikać jak zarazy konserw, gotowych mrożonych potraw (można natomiast mrożone surowe warzywa i owoce) - gotować na świeżo, tzn. zaraz po gotowaniu spożywać - jak najwięcej świeżych warzyw i owoców - najlepiej z uprawy naturalnej, albo przynajmniej wiadomego pochodzenia, żeby było jak najmniej chemii, - unikać potraw niesezonowych, np. truskawek w zimie, bo mają one w sobie najwięcej chemii, która jest skrajnie szkodliwa dla małego organizmu, o wiele bardziej niż dla dorosłego człowieka. Można też w dość prosty domowy sposób zapewnić sobie naturalne i pełne źródła witamin i minerałów, przynajmniej częściowo, jak np. uprawa szczypiorku, pietruszki w doniczce, czy rzeżuchy na zwykłej ligninie (ważne żeby była bez chemii).
O
olka
17 grudnia 2013, 12:01
Ja biorę falvit mama, posiada odpowiedni skład dla przyszłej mamy.