Caritas Laudato Si inspiruje do ekologicznych działań
Trwa Tydzień "Laudato si'". To okazja do dzielenia się wiedzą i aktywnego działania na rzecz środowiska. Wspólnota Caritas "Laudato si'" inspiruje do ekologicznych działań, jak gotowanie "zero waste" czy słoik św. Franciszka.
Nie marnuj, oddaj albo przerób
– W Polsce realizujemy obecnie ok. 300 lokalnych projektów ekologicznych. Wiele spośród nich porusza tematykę niemarnowania żywności. Są to np. warsztaty gotowania "zero waste" w szkołach, książka kucharska zero waste, czy słynny już słoik św. Franciszka – warsztaty, podczas których dzieci, wykorzystując warzywa pochodzące z ogrodów parafian, przygotowują posiłki dla osób potrzebujących wsparcia – przypomina Dominika Chylewska z zespołu Caritas „Laudato si'”.
Znakomitą promocją proekologicznych postaw są także duże, ogólnopolskie programy pomocy żywnościowej, łączące ideę pomagania potrzebującym z zapobieganiem marnowaniu żywności. Przykładem jest program Spiżarnia Caritas, realizowany od marca 2017 r. przez Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi. W jego ramach żywność o krótkim terminie przydatności jest odbierana ze sklepów i przekazywana do placówek Caritas, gdzie służy do przygotowywania posiłków. Trafia też do punktów wydawania żywności, a stąd bezpośrednio do osób potrzebujących.
Spiżarnia Caritas: 6,6 tony żywności trafiło w 2020 r. do potrzebujących
– W bieżącej edycji programu, 45 Caritas diecezjalnych oraz innych organizacji kościelnych, występujących jako organizacje pożytku publicznego, podpisało umowy na odbiór żywności z blisko 1300 sklepami oraz 18 hurtowniami i 22 magazynami różnych sieci handlowych – informuje Małgorzata Jarosz-Jarszewska, koordynatorka pomocy żywnościowej w Caritas Polska. – Dzięki programowi w ubiegłym roku ponad 60 tys. osób otrzymało paczki i posiłki. W realizację programu było zaangażowanych ponad 500 zespołów parafialnych i ponad 1600 wolontariuszy – dodaje.
Skala pomocy udzielanej w ramach Spiżarni Caritas systematycznie rośnie. W 2017 i 2018 r. przekazano 2,6 tys. ton żywności, w 2019 r. 5 tys. ton. W roku 2020 było to już ponad 6,6 tys. ton produktów spożywczych o wartości ponad 83,5 mln zł. Oprócz oczywistego wymiaru pomocowego program ma również swój aspekt ekologiczny. Jak wynika z danych publikowanych przez Instytut Ochrony Środowiska, w Polsce marnuje się rocznie 4 840,946 tys. ton żywności. Przekazywanie produktów żywnościowych potrzebującym pozwala ograniczać straty dla środowiska, wynikające zarówno z nadmiernej produkcji jak i przetwarzania odpadów.
Głód nie wynika z niewystarczających zasobów materialnych
– Dziś już chyba nikt nie ma wątpliwości, że głód wynika nie tyle z niewystarczających zasobów materialnych, ile raczej z niedostatecznych zasobów społecznych, wśród których najważniejsze są te natury instytucjonalnej. Papież Franciszek zwraca uwagę na fakt, że marnowana jest niemal jedna trzecia produkowanej żywności, a żywność, którą się wyrzuca, jest żywnością kradzioną ze stołu ubogich. Nasze programy, w tym Spiżarnia Caritas, są odpowiedzią na to wielkie wyzwanie współczesności – podsumowuje ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.
Tydzień „Laudato si'” to szereg przedsięwzięć organizowanych przez watykańską Dykasterię ds. Integralnego Rozwoju Człowieka przy współpracy ze Światowym Ruchem Katolików na rzecz Środowiska i około 150 organizacjami katolickimi. Wspólnota Caritas „Laudato si'’, skupiona wokół realizowanego przez Caritas Polska, we współpracy z Narodowym Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, ekologicznego projektu inspirowanego „zieloną” encykliką papieża Franciszka, zaprasza w tym czasie m.in. do udziału w debacie o manii posiadania i antidotum na nią, czyli dyskusji o ekonomii dobra wspólnego.
Materiały przygotowane przez wspólnotę "Laudato Si'" można znaleźć na Facebooku: https://www.facebook.com/CaritasLaudatoSi.
KAI / mł
Skomentuj artykuł