Otwarto Piekarnię Bożego Miłosierdzia. Pierwszy chleb św. Agaty pobłogosławił bp Edward Dajczak

Otwarto Piekarnię Bożego Miłosierdzia. Pierwszy chleb św. Agaty pobłogosławił bp Edward Dajczak
(fot. Twitter.com / Agencja KAI)
KAI / mp

W 3 punktach miasta będzie można kupić zdrowe pieczywo i wspomóc tym samym Dom Miłosierdzia Bożego.

Sprzedaż chleba wspomoże utrzymanie placówki i da zatrudnienie jej podopiecznym. Piekarnię i jej pierwszy razowy wypiek pobłogosławił bp Edward Dajczak.

Dobrze wypieczony półkilogramowy chleb św. Agaty to pierwszy produkt, który opuścił piec Piekarni Bożego Miłosierdzia. Jest ekologiczny i z produktów najwyższej jakości - certyfikowanej mąki, soli bez szkodliwego antyzbrylacza sprowadzanej z wybranej kopalni, 6-etapowego zakwasu. Resztę receptury producent trzyma w tajemnicy.

DEON.PL POLECA

Jest nim koszaliński Dom Miłosierdzia Bożego, który planował tę inwestycję od dwóch lat. Po miesiącach zmagania się z przeciwnościami w końcu, 16 marca piekarnię Bożego Miłosierdzia zlokalizowaną na ul. Morskiej otworzono.

Pomieszczenia oraz pierwszy razowy wypiek pobłogosławił bp Edward Dajczak.

On też pierwszy skosztował pieczywa, które przypomniało mu, że w jego rodzinnym domu również piekło się chleb.

- W moim domu chleb przygotowywała mama z babcią. Tutaj będą to robić mieszkańcy Domu Miłosierdzia. Dom dobrze funkcjonuje, gdy nie brakuje w nim chleba, gdy można na ten chleb zapracować - powiedział biskup Dajczak. - To dzisiejsze wydarzenie jest moim zdaniem bardzo niezwykłe, symboliczne.

Piekarnia będzie zarazem miejscem terapii mieszkańców Domu Miłosierdzia: niektórzy z nich znajdą tu zatrudnienie, nauczą się nowego zawodu. Zadaniem piekarni jest także przynoszenie dochodu, z którego będzie można utrzymać Dom Miłosierdzia i jego filie, podobnie jak czyni to kawiarnia Kawa z Duszą.

Boża piekarnia to według ks. Radosława Siwińskiego, prezesa stowarzyszenia Dom Miłosierdzia sposób wpływania na oblicze Koszalina. - Chcemy dać Boga temu miastu i widzimy, że to się dzieje, że Boże miłosierdzie zdobywa je ulicę po ulicy - powiedział kapłan. Teraz na niektórych z nic widoczny będzie katolicki symbol piekarni: kłosy na tle hostii, z której wychodzą promienie. - Mamy nadzieję okrasić to miasto nową kulturą chrześcijańską.

Chleb z tej piekarni nie jest tani, jego cenę podnosi koszt mąki z upraw ekologicznych. Za półkilowy chleb św. Agaty zapłacimy 5 zł. W Koszalinie "chleb miłosierdzia" będzie dostępny w 3 punktach: w Domu Miłosierdzia (w godz. 6-18 i po wieczornej Mszy św.), w kawiarni Kawa z Duszą na ul. Dzieci Wrzesińskich 9 oraz w nowym sklepie na ul. Wyszyńskiego 2 a (opodal katedry).

Dom Miłosierdzia wydaje codziennie ponad 300 posiłków i zapewnia dach nad głową 100 osobom zamieszkującym 3 placówki: centralny dom w Koszalinie (gdzie poza tym swoje miejsce znajdują lokalne wspólnoty oraz inicjatywy chrześcijańskie i kulturalne, a także działają różnego typu poradnie), dom na Roli k/Lipia (gdzie mieszka kilkadziesiąt osób zajmujących się gospodarstwem rolnym) oraz niedawno powstały dom dla kobiet w Uliszkach. Fenomenem placówki jest licznie nawiedzana kaplica, w której trwa nieustanna adoracja Najświętszego Sakramentu.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
abp Wojciech Polak, Marek Zając

Bez kompromisów i skrępowania. Po ludzku

Czy Kościół powinien mieszać się do polityki? Czy Polska powinna przyjmować uchodźców? W jaki sposób mierzyć się z problemem pedofilii wśród księży? Co Kościół ma do powiedzenia kobietom, które...

Skomentuj artykuł

Otwarto Piekarnię Bożego Miłosierdzia. Pierwszy chleb św. Agaty pobłogosławił bp Edward Dajczak
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.