Św. Agaty - święcenie soli, chleba i wody

KAI / slo

W wielu kościołach katolickich w Beskidach święci się dziś sól, chleb i wodę na pamiątkę wspomnienia św. Agaty. W tradycji ludowej przetrwał tu kult dziewicy i męczennicy z Katanii na Sycylii jako patronki od ognia.

Szczególnie starsi mieszkańcy przypominają, że kawałek soli i chleba, wrzucone do ognia chronią domostwa przed pożarem i kataklizmami. Etnografka z Istebnej, Małgorzata Kiereś zauważa, że przekonanie to odzwierciedla jedno z ludowych przysłów: "Chleb i sól św. Agaty od ognia ustrzeże chaty".

Tradycja mówi, że św. Agata pochodziła z Sycylii z szanowanego rodu rzymskiego. Odznaczała się niezwykłą urodą. Żyła prawdopodobnie w latach 235-251, za panowania cesarza Decjusza (249-251), kiedy to doszło do z jednych z najkrwawszych w historii prześladowań chrześcijan.

Agata po przyjęciu wiary w Jezusa miała złożyć ślub czystości i odrzucić rękę prefekta Katanii Kwincjusza. Ten w akcie zemsty kazał ją uwięzić i po okrutnych torturach spalić na rozżarzonych węglach. W ikonografii przedstawiano św. Agatę z kleszczami kata oraz z płonącą świecą w ręku - symbolem Chrystusa.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Św. Agaty - święcenie soli, chleba i wody
Komentarze (2)
A
Agatka
5 lutego 2015, 14:42
Takiej soli się nie kupuje - nawet jeślby ktoś sprzedawał poświęconą sól powoduje to jej wprowadzenie w obrót świecki (handel) i konieczne jest ponowne poświęcenie (tak jest ze wszystkimi dewocjonaliami święconymi a wprowadzonymi do obrotu świeckiego). Sól się święci w kościele w dniu św. Agaty 5 lutego.
E
Ezag
22 lipca 2013, 10:14
Proszę o informację gdzie można kupić sól Św. Agaty.