W Poznaniu rogale świętomarcińskie od Caritas wspomogą organizację wigilii dla ubogich
W Poznaniu 11 listopada w będzie można nabyć certyfikowane rogale świętomarcińskie, które będą rozprowadzać wolontariusze i pracownicy Caritas Archidiecezji Poznańskiej.
Ofiary ze słodkiego smakołyku zostaną przeznaczone na przygotowanie wigilii dla ubogich i potrzebujących, organizowanej w jednej z hal Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP).
Rogal świętomarciński stanowi tradycyjny wielkopolski wypiek z okazji liturgicznego wspomnienia św. Marcina z Tours i Święta Niepodległości.
W tym roku w akcję rozprowadzania rogali, zainicjowaną w pierwszych dniach listopada, włączyło się 60 podmiotów, szkół oraz poznańskich i podpoznańskich parafii. - Chyba nikt w Poznaniu nie wyobraża sobie obchodów 11 listopada bez tego wielkopolskiego słodkiego specjału - mówi KAI Dawid Szkudlarek z Caritas Archidiecezji Poznańskiej.
We wspomnienie św. Marcina z Tours rogale od Caritas będzie można nabyć przy stoiskach oznaczonych logo instytucji przy parafii św. Marcina oraz przy poznańskim Zamku, na rogu ul. Św. Marcin i al. Niepodległości.
Szkudlarek podkreśla, że w tym roku Caritas Archidiecezji Poznańskiej przygotowała ok. 20 tys. sztuk tradycyjnych rogali, wypieczonych przez trzy cukiernie działające na terenie Wielkopolski. Zaznacza, że ofiary z rogali zostaną przeznaczone, podobnie jak w ubiegłych latach, na przygotowanie wigilii dla ubogich, samotnych i bezdomnych, którą Caritas zorganizuje 24 grudnia na terenie MPT.
W tym roku część ofiar zostanie przeznaczona na wsparcie jadłodajni prowadzonych w stolicy Wielkopolski przez siostry albertynki przy ul. Ks. Piotra Ściegiennego, urszulanki SJK przy ul. Taczaka i elżbietanki przy ul. Łąkowej. Caritas Archidiecezji Poznańskiej codziennie wydaje w nich ok. 1000 ciepłych posiłków.
- Rogale rozprowadzane przez Caritas są nie tylko pyszne, ale ofiary z nich są przeznaczane na szlachetny cel, czyli na pomoc ubogim i potrzebującym. O tym, że są konkurencyjne, świadczy fakt, że co roku znajdują się w czołówce rankingu organizowanego przez jeden z poznańskich portali internetowych - podkreśla Szkudlarek.
Każdy rogal będzie zapakowany w specjalnie przygotowaną papierową torebkę z logo Caritas.
Rogale marcińskie wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, wypełnionego nadzieniem z białego maku, miodu, masła i bakalii. Kształt rogala ma przypominać podkowę, którą - według legendy - zgubił koń biskupa Marcina podczas przejazdu przez Poznań.
Tradycja wypieku rogali marcińskich narodziła się pod koniec XIX w. W 1891 r. ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pw. św. Marcina ks. Jan Lewicki podczas kazania zaapelował do wiernych, by wzorem swego patrona zrobili coś dobrego dla ubogich. Poruszony słowami proboszcza poznański cukiernik Józef Melzer postanowił odpowiedzieć na apel kapłana. Wypiekł rogale, które bogatsi mieszkańcy kupowali, a biedni - otrzymywali za darmo.
W 2008 r. Komisja Wspólnoty Europejskiej wpisała rogale marcińskie do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Z czasem smakołyk ten stał się tradycyjnym wypiekiem na Święto Niepodległości.
Caritas Archidiecezji Poznańskiej rozprowadza rogale świętomarcińskie od 2007 r.
Skomentuj artykuł