Biszkopt - przepis idealny

(fot. sxc.hu)
slo / s. Anastazja

Przyrządzenie biszkoptu nie jest skomplikowane. Podczas jego przygotowania należy pamiętać o kilku zasadach: cukier musi dobrze rozpuścić się w cieście, a jajka powinny być jak najświeższe, ponieważ tylko z takich można uzyskać puszystą i sztywną pianę.

BISZKOPT JASNY

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

Wykonanie:

DEON.PL POLECA

  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  • Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
  • Wylać na formę do pieczenia.
  • Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

BISZKOPT CIEMNY

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2-3 łyżeczki kakao.

Wykonanie:

  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  • Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać.
  • Wylać na formę do pieczenia.
  • Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

BISZKOPT ORZECHOWY

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki zmielonych orzechów,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  • Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać.
  • Wylać na formę do pieczenia.
  • Piec w temp. 180°C ok. 30 min.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Biszkopt - przepis idealny
Komentarze (10)
E
edyta
25 lutego 2015, 09:18
a ja ubijam żółtka z białkami, aż zwiększą ok kilkakrotnie swoją objętosć (6 jajek to po ubiciu pojemność 4 litrowego garnka) dodaje 3/4 szkl. mąki tortowej, 1/4 ziemniaczanej, proszek do pieczenia i piekę 25-30 minut.
Olinka
3 sierpnia 2014, 22:39
Do prawdziwego biszkoptu  nie dodajemy proszku do pieczenia.
E
ewusia
11 września 2014, 23:40
prawda,prawdziwy biszkopt nie ma proszku,wyrasta bo ma ubite białka,
W
waldek
3 listopada 2012, 14:59
Jak widzę to zdjęcie przypominaja mi się wakacje :) mniam mniam... :D
P
plastysanka
3 listopada 2012, 14:32
Polecam przepis mojej mamy! Biszkopt Dodać po kolei - 3 jajka (oddzielić żółtka, z białek ubić sztywną pianę) - 3/4 szklanki cukru (po cukrze dodać żółtka) - 3/4 szklanki mączki ziem, - 1/4 szklanki mąki (razem z mączką) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia piec 30 mim 180 °C
C
CZY
3 listopada 2012, 12:17
gloria.tv/ to zamiast biszkoptu?
Olinka
7 listopada 2011, 21:21
Biszkopt idealny nie potrzebuje proszku do pieczenia...
Ania
7 listopada 2011, 20:27
 <a href="http://gloria.tv/?media=212868">gloria.tv/</a>
R
Rachela
22 lutego 2010, 16:47
czy ja wiem czy taki idealny
RC
Ryszard Chodowski
1 października 2009, 00:24
Paluszki lizać :-)