Biszkopt - przepis idealny

Biszkopt - przepis idealny
(fot. sxc.hu)
slo / s. Anastazja

Przyrządzenie biszkoptu nie jest skomplikowane. Podczas jego przygotowania należy pamiętać o kilku zasadach: cukier musi dobrze rozpuścić się w cieście, a jajka powinny być jak najświeższe, ponieważ tylko z takich można uzyskać puszystą i sztywną pianę.

BISZKOPT JASNY

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

Wykonanie:

  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  • Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
  • Wylać na formę do pieczenia.
  • Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

BISZKOPT CIEMNY

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2-3 łyżeczki kakao.

Wykonanie:

  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  • Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać.
  • Wylać na formę do pieczenia.
  • Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

BISZKOPT ORZECHOWY

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki zmielonych orzechów,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
     

Wykonanie:

  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  • Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać.
  • Wylać na formę do pieczenia.
  • Piec w temp. 180°C ok. 30 min.   
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Biszkopt - przepis idealny
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.