Biszkopt - przepis idealny
(fot. sxc.hu)
slo / s. Anastazja
Przyrządzenie biszkoptu nie jest skomplikowane. Podczas jego przygotowania należy pamiętać o kilku zasadach: cukier musi dobrze rozpuścić się w cieście, a jajka powinny być jak najświeższe, ponieważ tylko z takich można uzyskać puszystą i sztywną pianę.
BISZKOPT JASNY
Składniki:
- 6 jaj,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 1 szklanka mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
- Wylać na formę do pieczenia.
- Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
BISZKOPT CIEMNY
Składniki:
- 6 jaj,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2-3 łyżeczki kakao.
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać.
- Wylać na formę do pieczenia.
- Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
BISZKOPT ORZECHOWY
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 łyżki zmielonych orzechów,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki cukru kryształu,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać.
- Wylać na formę do pieczenia.
- Piec w temp. 180°C ok. 30 min.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł