Biszkopt z ajerkoniakiem od s. Anastazji

Biszkopt z ajerkoniakiem od s. Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja Pustelnik FDC

Przepis na biszkopt z ajerkoniakiem wprost z kuchni s. Anastazji.

Pamiętacie: do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć świeżych jaj (umytych) wcześniej schłodzonych w lodówce. Biszkopt po upieczeniu należy pozostawić jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku.

Biszkopt

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

DEON.PL POLECA

  • Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
  • Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać.
  • Wylać na formę do pieczenia.
  • Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.

Upieczony biszkopt i przekroić na 2 części lub upiec 2 ciemne biszkopty.

Krem

Składniki:

  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

Śmietanę ubić, dodając cukier, ajerkoniak i rozpuszczoną żelatynę.

Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim ciastem.

Przepis pochodzi z książki: WIELKA KSIĘGA CIAST SIOSTRY ANASTAZJI - s. Anastazja Pustelnik FDC

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Biszkopt z ajerkoniakiem od s. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.