Biszkopt z ajerkoniakiem od s. Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja Pustelnik FDC
Przepis na biszkopt z ajerkoniakiem wprost z kuchni s. Anastazji.
Pamiętacie: do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć świeżych jaj (umytych) wcześniej schłodzonych w lodówce. Biszkopt po upieczeniu należy pozostawić jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku.
Biszkopt
Składniki:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać.
- Wylać na formę do pieczenia.
- Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.
Upieczony biszkopt i przekroić na 2 części lub upiec 2 ciemne biszkopty.
Krem
Składniki:
- 1/2 l śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania:
Śmietanę ubić, dodając cukier, ajerkoniak i rozpuszczoną żelatynę.
Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim ciastem.
Przepis pochodzi z książki: WIELKA KSIĘGA CIAST SIOSTRY ANASTAZJI - s. Anastazja Pustelnik FDC
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł