Ciasto rumowe Siostry Anastazji

"Ciasto rumowe" Siostry Anastazji. (fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl

Zbliżają się święta, a wraz z nimi czas intensywnego gotowania, pieczenia, przygotowywania najprzeróżniejszych pyszności. Przez najbliższe dni prezentować będziemy przepisy na potrawy i słodkości, których pewnie nie braknie na naszych stołach. Na wstępie proponujemy "Ciasto rumowe Siostry Anastazji".

BISZKOPT ORZECHOWY

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180°C ok. 30 min.

DEON.PL POLECA

MASA ORZECHOWA

  • 2 kostki masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka rumu
  • 2 1/2 szklanki orzechów krojonych

Pokrojone orzechy namoczyć w 1 szklance rumu, przelać do zamkniętego naczynia (np. słoika) i zostawić na ok. 24 godz. Masło utrzeć, dodając cukier waniliowy, cukier puder, całe jaja i na końcu orzechy moczone w rumie.

Tak przygotowaną masę orzechową wyłożyć na biszkopt. Wierzch posypać kakao lub startą czekoladą.

Przepis pochodzi z książki: 100 nowych ciast. Przepisy Siostry Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ciasto rumowe Siostry Anastazji
Komentarze (9)
S
Szymon
25 grudnia 2011, 19:13
Moja mama durzo piecze ciast ale nigdy ciasta siostry Anastazji nieupiekła zgodnie z przepisem poniewarz twierdzi ze są drogie.Zresztą moja mama kiedyś była szefem kuchni i wie co dobre.... No niestety, dobre skladniki sa drogie. Tutaj to zapewne najdrozszy jest dobry rum. Dlatego tez wymyslono zapach rumowy, by oszukiwac niektore podniebienia ;) Tak samo jak nie zastapi sie masla margaryna...
Z
zaduma
19 grudnia 2011, 00:57
rumowe...
G
GL1978
2 grudnia 2011, 18:51
 ok wszystko dobrze..ale czy siostra musi wrzucac do ciasta proszek do pieczenia...ja naprawde czegos takiego jesc nie moge, bo inaczej zagazuje mi sie zoladek...a tak prawde mowiac , to jeszcze 20 albo 30 lat temu proszku tego sie praktycznie nie uzywalo
+
+_coraifw
14 października 2011, 18:44
Moja mama durzo piecze ciast ale nigdy ciasta siostry Anastazji nieupiekła zgodnie z przepisem poniewarz twierdzi ze są drogie.Zresztą moja mama kiedyś była szefem kuchni i wie co dobre....
J
Jana
18 maja 2011, 22:56
Do Doris: Ciasta siostry Anastazji są fantastyczne - wiem o czym mówię, bo dużo piekę i mam Jej wszystkie ksziążki.
D
Doris
21 kwietnia 2011, 23:44
Niezdrowe! Bardzo kaloryczne!!! Drogie składniki! Jedyny plus- smaczne! Jestem  przeciwniczką ciast Siostry Anastazji.
S
salmonella
21 kwietnia 2011, 15:50
Nie wolno spożywać surowych jajek. Cóż to za przepis. Kto bierze odpowiedzialność?można, można, taka ilość rumu zabije wszelkiego bakcyla, po to właśnie dodaje się do kremu alkohol.
K
Kasia
27 listopada 2010, 21:54
Można!!! Tylko trzeba jajka wyparzyć, przecież lody też się robi się z surowych jaj.
E
em
27 marca 2010, 13:01
Nie wolno spożywać surowych jajek. Cóż to za przepis. Kto bierze odpowiedzialność?