Ciasto rumowe Siostry Anastazji
Zbliżają się święta, a wraz z nimi czas intensywnego gotowania, pieczenia, przygotowywania najprzeróżniejszych pyszności. Przez najbliższe dni prezentować będziemy przepisy na potrawy i słodkości, których pewnie nie braknie na naszych stołach. Na wstępie proponujemy "Ciasto rumowe Siostry Anastazji".
BISZKOPT ORZECHOWY
- 4 jajka
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180°C ok. 30 min.
MASA ORZECHOWA
- 2 kostki masła
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka rumu
- 2 1/2 szklanki orzechów krojonych
Pokrojone orzechy namoczyć w 1 szklance rumu, przelać do zamkniętego naczynia (np. słoika) i zostawić na ok. 24 godz. Masło utrzeć, dodając cukier waniliowy, cukier puder, całe jaja i na końcu orzechy moczone w rumie.
Tak przygotowaną masę orzechową wyłożyć na biszkopt. Wierzch posypać kakao lub startą czekoladą.
Przepis pochodzi z książki: 100 nowych ciast. Przepisy Siostry Anastazji
Skomentuj artykuł