Ciasto rumowe Siostry Anastazji

Ciasto rumowe Siostry Anastazji
"Ciasto rumowe" Siostry Anastazji. (fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl

Zbliżają się święta, a wraz z nimi czas intensywnego gotowania, pieczenia, przygotowywania najprzeróżniejszych pyszności. Przez najbliższe dni prezentować będziemy przepisy na potrawy i słodkości, których pewnie nie braknie na naszych stołach. Na wstępie proponujemy "Ciasto rumowe Siostry Anastazji".

BISZKOPT ORZECHOWY

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180°C ok. 30 min.

MASA ORZECHOWA

  • 2 kostki masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka rumu
  • 2 1/2 szklanki orzechów krojonych

Pokrojone orzechy namoczyć w 1 szklance rumu, przelać do zamkniętego naczynia (np. słoika) i zostawić na ok. 24 godz. Masło utrzeć, dodając cukier waniliowy, cukier puder, całe jaja i na końcu orzechy moczone w rumie.

Tak przygotowaną masę orzechową wyłożyć na biszkopt. Wierzch posypać kakao lub startą czekoladą.

Przepis pochodzi z książki: 100 nowych ciast. Przepisy Siostry Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ciasto rumowe Siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.