Makowiec na kruchym cieście z kokosem

Makowiec na kruchym cieście z kokosem
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity makowiec na kruchym cieście z kokosem Siostry Anastazji.

CIASTO

  • 60 dag mąki
  • 30 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Posiekać margarynę z mąką. Dodać resztę składników i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części: I - wyłożyć na blachę, II - zamrozić, III - dodać kakao i też zamrozić.

KOKOS

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać.

MAK

  • 30 dag maku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • olejek migdałowy
  • rodzynki
  • trochę siekanych orzechów
  • 3 łyżki miodu
  • cukier do smaku

Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, miód, cukier i trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do maku i lekko wymieszać.

Przygotowanie do pieczenia:

  • powidła śliwkowe

Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłami.

Mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki.

Na to zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasami, odwrotnie, kokos i mak.

Na wierzch zetrzeć ciasto białe.

Piec w temp. 180'C przez 40-50 min.

Wiecej przepisów na wyśmienite ciasta i ciasteczka, zdrowe surówki i sałatki oraz wiele innych potraw znajdziesz w  poradnikach kulinarnych Siostry Anastazji - zobacz!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Makowiec na kruchym cieście z kokosem
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.