Rolada kokosowa z przepisu Siostry Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Delikatny biszkopt i puszysta, kokosowa masa - czysta przyjemność!
CIASTO:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylać ciasto. Piec ok. 15 min w temp. 180°C. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon i wystudzić.
MASA:
- 15 dag białej czekolady
- 8 dag masła
- 3 łyżki słodkiego mleka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka rumu
- 10 dag wiórek kokosowych
- 2 białka
Czekoladę rozpuścić z masłem, mlekiem i rumem. Ubić śmietanę, białka ubić na pianę, połączyć i delikatnie wymieszać, a następnie dodać przestudzoną masę czekoladową i połowę wiórek kokosowych. Rozwinąć ciasto, posmarować 2/3 masy i zwinąć rulon. Pozostałą masą posmarować wierzch rolady i posypać wiórkami kokosowymi.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł