Rolada kokosowa z przepisu Siostry Anastazji

Rolada kokosowa z przepisu Siostry Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Delikatny biszkopt i puszysta, kokosowa masa - czysta przyjemność!

CIASTO:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylać ciasto. Piec ok. 15 min w temp. 180°C. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon i  wystudzić.

MASA:

  • 15 dag białej czekolady
  • 8 dag masła
  • 3 łyżki słodkiego mleka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka rumu
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 2 białka

Czekoladę rozpuścić z masłem, mlekiem i rumem. Ubić śmietanę, białka ubić na pianę, połączyć i delikatnie wymieszać, a następnie dodać przestudzoną masę czekoladową i połowę wiórek kokosowych. Rozwinąć ciasto, posmarować 2/3 masy i zwinąć rulon. Pozostałą masą posmarować wierzch rolady i posypać wiórkami kokosowymi.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Rolada kokosowa z przepisu Siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.