Domowe, kruche ciasteczka z dziurką

Pyszne domowe, kruche ciasteczka (fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl

Proponujemy kolejny przepis Siostry Anastazji - pyszne domowe, kruche ciasteczka, po które z ochotą sięgać będą nie tylko nasze pociechy.

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka gotowane
  • 2 żółtka surowe
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • do pieczenia
  • 1 białko
  • 3 łyżki marmolady twardej
  • orzechy mielone, migdały lub wiórki kokosowe

Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko.

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek (surowych i ugotowanych), proszku zarobić ciasto. Rozwałkować i wycinać foremką różne kształty par ciasteczek: jedno całe ciastko, drugie z dziurką.

Sklejać białkiem, dziurkę wypełnić marmoladą. Wierzch posmarować białkiem i posypać mielonymi orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi. Ułożyc na blaszce wysmarowanej tłuszczem i upiec.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Domowe, kruche ciasteczka z dziurką
Komentarze (1)
T
teresa
3 maja 2010, 09:27
W związku z zalegalizowaniem cukru w krainie naszych południowych sąsiadów należy pomyśleć o przysłowiowym  tranzycie przez morze  wyrobów cukierniczych i okresowych rajdów na weekendowe  spożycie knebli. Już będę cicho,sami wyobrażajcie sobie nowe przepisy.