Domowe, kruche ciasteczka z dziurką
Pyszne domowe, kruche ciasteczka
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl
Proponujemy kolejny przepis Siostry Anastazji - pyszne domowe, kruche ciasteczka, po które z ochotą sięgać będą nie tylko nasze pociechy.
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka gotowane
- 2 żółtka surowe
- 1/2 łyżeczki proszku
- do pieczenia
- 1 białko
- 3 łyżki marmolady twardej
- orzechy mielone, migdały lub wiórki kokosowe
Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko.
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek (surowych i ugotowanych), proszku zarobić ciasto. Rozwałkować i wycinać foremką różne kształty par ciasteczek: jedno całe ciastko, drugie z dziurką.
Sklejać białkiem, dziurkę wypełnić marmoladą. Wierzch posmarować białkiem i posypać mielonymi orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi. Ułożyc na blaszce wysmarowanej tłuszczem i upiec.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł