Domowy pasztet z grzybami - przepis S. Anastazji
Siostra Anastazja wie, co dobre. Dziś polecamy pyszny, domowy pasztet pieczony według jej przepisu. Doskonały do codziennych kanapek i na wielkie przyjęcie. Pychota!
- 3 kg mięsa (wołowe, wieprzowe, drobiowe)
- 1/2 kg podgardla wieprzowego
- 1/2 kg wątroby wieprzowej
- 2-3 cebule
- 8 jaj
- 5 dag suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średni seler
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- tłuszcz
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Jarzyny z zielem angielskim i listkami laurowymi zagotować.
Do wrzątku dodać mięso i podgardle. Posolić i gotować.
Grzyby namoczyć (najlepiej przez noc) i ugotować.
Wątrobę pokroić, dodać pokrojone cebule i razem podsmażyć.
Ugotowane mięso zemleć w maszynce wraz z grzybkami, wątrobą i jarzynami. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Dodać żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać.
Jeżeli pasztet jest za suchy, można dodać trochę wywaru. Z białek ubić pianę i dodać do pasztetu. Dobrze wymieszać i przełożyć do formy (blaszanej lub aluminiowej) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką.
Piec w piekarniku w temp. 160-180 'C przez ok. 1 godz.
Skomentuj artykuł