Pasztet z białej fasoli według s. Anastazji

Pasztet z białej fasoli według s. Anastazji
Pasztet z białej fasoli
s. Anastazja / slo

Pasztet z białej fasoli - można podawać go na zimno z ostrymi sosami i pieczywem. Koniecznie wypróbuj przepis Siostry Anastazji!

  • 1/2 kg fasoli jasiek,
  • 5 cebul,
  • 2 marchewki,
  • 5 jaj,
  • bułka tarta,
  • 2 liście laurowe,
  • przyprawa do dań z fasoli,
  • curry,
  • gałka muszkatołowa,
  • kmin rzymski (kumin),
  • ziele angielskie,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

  • Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godz.
  • Odcedzić, zalać ponownie wodą, posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych.
  • Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  • Doprawić solą, pieprzem i curry.
  • Marchew ugotować, zemleć razem z fasolą i dodać zeszkloną cebulę.
  • Całość doprawić przyprawami.
  • Do przestudzonej masy dodać jaja i bułkę tartą.
  • Dokładnie wymieszać i przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  • Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu.
  • Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi "odchodzą" od formy.

    Podawać na zimno z ostrymi sosami i pieczywem.

    DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pasztet z białej fasoli według s. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.