Pasztet z białej fasoli według s. Anastazji
Pasztet z białej fasoli
s. Anastazja / slo
Pasztet z białej fasoli - można podawać go na zimno z ostrymi sosami i pieczywem. Koniecznie wypróbuj przepis Siostry Anastazji!
- 1/2 kg fasoli jasiek,
- 5 cebul,
- 2 marchewki,
- 5 jaj,
- bułka tarta,
- 2 liście laurowe,
- przyprawa do dań z fasoli,
- curry,
- gałka muszkatołowa,
- kmin rzymski (kumin),
- ziele angielskie,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
- Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godz.
- Odcedzić, zalać ponownie wodą, posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych.
- Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Doprawić solą, pieprzem i curry.
- Marchew ugotować, zemleć razem z fasolą i dodać zeszkloną cebulę.
- Całość doprawić przyprawami.
- Do przestudzonej masy dodać jaja i bułkę tartą.
- Dokładnie wymieszać i przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
- Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu.
- Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi "odchodzą" od formy.
Podawać na zimno z ostrymi sosami i pieczywem.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł