Dorsz zapiekany z mozzarellą i pomidorami

(fot. lynn.gardner/flickr.com)
apio / DEON.pl

Doskonały dorsz, zapieczony pod kołderką z mozzarelli, aromatycznej bazylii i pomidorków koktajlowych. Przepyszne danie.

  • 4 filety z dorsza
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozarelli 125 g
  • 200 ml gęstej śmietany 36 %
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia

Dorsza umyć i dokładnie osuszyć. Cytryny pokroić na 12 plasterków. Małe naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Pod każdym z filetów dorsza ułożyć 2-3 plasterki cytryny. Rybę delikatnie posolić i popieprzyć..

Śmietanę posolić, doprawić pieprzem, wcisnąć sok z niewykorzystanych końcówek cytryny.

Na każdym filecie ułożyć bazylię i po 2 plasterki mozarelli. Udekorować połówkami pomidorów (kilka położyć na wierzchu) i polać śmietaną.

Piekarnik rozgrzać do temp 180'C. Piec 15-20 minut. Po tym czasie rybę udekorować pozostałą bazylią.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Dorsz zapiekany z mozzarellą i pomidorami
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.