Energetyczna zupa fasolowa na żeberkach
Za oknami wciąż zima i mróz, proponujemy więc znów coś z serii kaloryczno-energetcznej. Jedna z najlepszych zup zimowych - fasolówka na żeberkach.
Składniki:
- 40 dag białej fasoli
- porcja włoszczyzny
- 1 cebula
- 6 ziemniaków
- 25 dag żeberek wieprzowych (świeżych lub wędzonych)
- 20 dag boczku wędzonego
- listek laurowy
- łyżka majeranku
- szczypta cząbru
- 1 suszony grzyb (np. podgrzybek, prawdziwek)
- sól
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- natka pietruszki
Fasolę moczyć w letniej wodzie minimum godzinę. Można moczyć ją przez noc, szybciej się ugotuje.
Żeberka umyć, oczyścić i zagotować w 3-4 litrach wody. Zebrać szumowinę.
Włoszczyznę, cebulę i ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Najpierw do gotujących się żeberek wrzucić marchew, bo ona gotuje się najdłużej.
Dodać fasolę, wraz z woda z moczenia.
Potem, gdy marchew i fasola lekko zmiękną, wrzucić resztę włoszczyzny i ziemniaki.
Dodać wszystkie przyprawy i suszonego grzyba do smaku.
Pokroić boczek w drobną kostkę, lekko przesmażyć i wrzucić do zupy.
Dopiero po 15 minutach, gdy boczek puści smak, doprawić solą, choć to nie powinno być konieczne, bo boczek sam w sobie jest dostatecznie słony.
Gdy fasola, marchew i żeberka będą miękkie, zupa jest gotowa.
Podawać z wyjętymi z zupy i pokrojonymi żeberkami. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Skomentuj artykuł