Gruszki marynowane - spiżarnia S. Anastazji

(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Gruszki marynowane są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Wypróbujcie przepis Siostry Anastazji!

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 kg gruszek
  • sok z 1 cytryny

Zalewa:

  • ½ l octu winnego 6%
  • 20 dag cukru
  • ½ l wody
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków

Gruszki obrać, przepołowić i wydrążyć gniazda nasienne. Zanurzyć w wodzie z sokiem cytrynowym. Wodę (½ l) zagotować z octem, cukrem, przyprawami i do wrzącej zalewy włożyć gruszki dobrze osączone z wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 min. Gdy będą "szkliste", odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do wystygnięcia. Następnie przełożyć gruszki do słoików, a zalewę ponownie zagotować i przestudzić. Chłodną zalewą zalać gruszki w słoikach. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzować przez ok. 20 min.

Jak pasteryzować? Siostra Anastazja radzi:

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

Wiecej przepisów na wyśmienite przetwory, ciasta i ciasteczka, zdrowe surówki i sałatki oraz wiele innych potraw znajdziesz w poradnikach kulinarnych Siostry Anastazji - zobacz!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Gruszki marynowane - spiżarnia S. Anastazji
Komentarze (2)
M
Mia
20 września 2013, 09:46
po wyjęcie słoików z garnka, w którym pasteryzujesz, odwróć je do góry dnem, postaw tak do wystygnięcia i na pewno będzie dobrze
B
bhh
25 sierpnia 2011, 01:41
 a jak się sprawdza szczelność zapasteryzowanych słoików?