Gruszki marynowane - spiżarnia S. Anastazji

Gruszki marynowane -  spiżarnia S. Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
8 lat temu
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Gruszki marynowane są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Wypróbujcie przepis Siostry Anastazji!

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • sok z 1 cytryny
     

Zalewa:

  • ½ l octu winnego 6%
  • 20 dag cukru
  • ½ l wody
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków

Gruszki obrać, przepołowić i wydrążyć gniazda nasienne. Zanurzyć w wodzie z sokiem cytrynowym. Wodę (½ l) zagotować z octem, cukrem, przyprawami i do wrzącej zalewy włożyć gruszki dobrze osączone z wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 min. Gdy będą "szkliste", odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do wystygnięcia. Następnie przełożyć gruszki do słoików, a zalewę ponownie zagotować i przestudzić. Chłodną zalewą zalać gruszki w słoikach. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzować przez ok. 20 min.

Jak pasteryzować? Siostra Anastazja radzi:

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

Gruszki marynowane - spiżarnia S. Anastazji - zdjęcie w treści artykułu

Wiecej przepisów na wyśmienite przetwory, ciasta i ciasteczka, zdrowe surówki i sałatki oraz wiele innych potraw znajdziesz w  poradnikach kulinarnych Siostry Anastazji - zobacz!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Gruszki marynowane - spiżarnia S. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.