Spróbuj pysznych rogali na śniadanie
(fot. pixabay)
im
Dzisiaj prezentujemy przepis na drożdżowe rogale, które są fantastycznym dodatkiem do porannej kawy. Przepis prosty, szybki i (co najważniejsze) sprawdzony. Gorąco polecamy!
Składniki:
- 1 szklanka śmietany
- 4 dag drożdży
- 1 margaryna
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 żółtka
- nadzienie (marmolada, masło czekoladowe, itp.)
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w śmietanie, wyrobić ciasto (z rozpuszczonych drożdży, śmietany, margaryny, soli i żółtek). Ciasto rozwałkować, pociąć na paski (wys. 10-15cm) a następnie na trójkąty. Na wyciętych trójkątach umieścić nadzienie, trójkąty zwinąć w rogale (zaczynając od podstawy).
Rogale piec przez 30 min (aż uzyskają złoty kolor) w rozgrzanym wcześniej piekarniku (180 stopni)
Upieczone rogale można udekorować (np. cukrem pudrem).
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł