Jagnięcina na dwa sposoby z puree z marchewki
Oto jak się do niej zabrać...
- Kotleciki z jagnięciny - 4 szt po 90 g
- Mielona jagnięcina - 300 g
- Duże ziemniaki - 4 szt
- Marchewka - 250 g
- Zielony groszek - 150 g
- Posiekana świeża kolendra - 20 g
- Pokrojona szalotka - 100 g
- Masło - 100 g
- Śmietana 32% - 50 ml
- Świeży tymianek - 10 g
- Czosnek - 1 szt
- Kumin, suszone papryczki chilli, sól i pieprz do smaku
Obierz ziemniaki i wytnij z nich metalowym ringiem wałeczki w kształcie wieży.
Rozpuść 50 g masła na patelni, obsmaż ziemniaki na złoty kolor, dodaj czosnek, tymianek, sól i pieprz. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 C na 20 minut.
Podsmaż szalotkę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojoną marchewkę oraz wodę tak, aby delikatnie przykryła marchewkę. Gotuj, aż marchewka będzie miękka. Przełóż gotową marchewkę do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe masło i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Mieloną jagnięcinę wymieszaj z kolendrą, chilli, kuminem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Uformuj z niej 4 małe kiełbaski. Usmaż na grillu kotleciki i kiełbaski z obu stron.
Podawaj w puree z marchewki, ziemniaczkami i zielonym groszkiem.
Skomentuj artykuł