Jak "zabrać się" za przetwory?

(fot. Sarah Gilbert / flickr.com)
s. Anastazja Pustelnik FDC / slo

Siostra Anastazja - łącznik pomiędzy dawnymi a nowymi czasy. Jej przepisy na przetwory - także na buraczki z chrzanem - napisane prostym, współczesnym językiem, są użyteczne i smakowite, więcej - pozwalają na rozkoszowanie się dziełem własnych rąk, przetworami, które w słoikach i słojach będą czekały na zimę...

Jak fachowo "zabrać się" za przetwory? Siostra Anastazja radzi:

DEON.PL POLECA

  • Na przetwory należy dobierać owoce i warzywa zdrowe, jędrne, nieprzejrzałe, najlepiej świeżo zebrane.
  • Wszystkie warzywa i owoce przeznaczone na przetwory koniecznie dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Do mycia stosować naczynia nieuszkodzone, nieobite, bez odprysków i śladów rdzy
  • Do przechowywania przetworów należy używać słoików bez pęknięć i wyszczerbień z zakręcanymi, nieuszkodzonymi wieczkami.
  • Słoje, słoiki, butelki przeznaczone do przechowywania przetworów koniecznie muszą być dokładnie umyte i wyparzone.
  • Na dżemy i konfitury wybieramy małe słoiki i napełniamy gotowym przetworem do ok. V cm od jego górnej krawędzi.
  • Jednorazowo na przygotowanie dżemu lub konfitury stosujemy nie więcej niż 2 V kg owoców.
  • Konsystencję dżemu (lub konfitur) sprawdzamy, wykładając na zimny spodeczek jego niewielką ilość. Jeżeli krzepnie, to znaczy, że jest dobrze odparowany i jest gotowy do przełożenia do słoików. Jeżeli się rozlewa i jest rzadki - należy przedłużyć proces smażenia, aż do uzyskania pożądanej gęstości.
  • Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do 33 ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
  • Gotowe przetwory należy przechowywać w miejscach suchych i przewiewnych (spiżarnia, piwnica). Co pewien czas należy sprawdzać, czy na powierzchni przetworu nie pojawił się nalot lub banieczki gazu, świadczące o fermentacji. Wtedy przetwory, jeżeli to możliwe, należy przeznaczyć do jak najszybszego spożycia.
  • Z grzybów przeznaczonych do marynowania zbieramy tylko te, co do których mamy pewność, że są jadalne!
  • Nie kupujemy grzybów będących mieszanką różnych gatunków i trudnych do odróżnienia.
  • Podczas przygotowywania posiłków z użyciem surowych jaj - bezwzględnie należy pamiętać o ich dokładnym wymyciu, a nawet sparzeniu skorupki.

Więcej o przetworach w książce: 153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI - s. Anastazja Pustelnik FDC


153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI - s. Anastazja Pustelnik FDC

Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni.

Autorka kulinarnych bestsellerów podpowiada, jak sporządzić znakomite dżemy, konfitury, marynaty, sałatki i inne specjały z owoców, warzyw i grzybów. Proponuje ponadto przepisy na fantazyjne, a proste w wykonaniu dania z drobiu, mięsa wołowego, wieprzowego i ryb.

Z siostrą Anastazją przyrządzisz wyłącznie smakołyki!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak "zabrać się" za przetwory?
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.