Krem z łososia na zimno

Pyszna, pożywna, odświeżająca i niezwykle efektowna! (fot. gorgeoux/flickr.com)
apio / DEON.pl

Zupa krem z łososia na zimno to doskonałe danie na ciepłe dni. Pyszna, pożywna, odświeżająca i niezwykle efektowna!

  • 1 kg filetów z łososia
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 0,5 l bulionu jarzynowego
  • szklanka śmietany 36%
  • kieliszek białego półwytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • zielenina do dekoracji wg upodobania: szczypior, natka pietruszki, kopre, świeża bazylia

Umyte filety osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, podlać białym winem i dusić chwilę, a następnie dolać bulion jarzynowy. Gotować około 10 min. Rozgnieść lub zmiksować, krem powinien mieć gęstą konsystencję. Wystudzić, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce. Wlać zupę do miseczek, udekorować plastrem łososia i zieleniną.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Krem z łososia na zimno
Komentarze (2)
S
stefan
12 września 2011, 06:10
Chyba na jakieś 10  osób, akalorii od cholery.
Olinka
26 marca 2011, 19:27
1 kg łososia? szklanka 36% śmietany? Na ile osób ten przepis? Ile to kalorii?