Minestrone Italiano
Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Nie ma ścisłego przepisu na Minestrone, a jej skład bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii.
- 1/2 szklanki białej suchej fasoli
- 1 mały por
- 1 mała cukinia
- gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1/4 główki włoskiej kapusty
- 2 duże pomidory
- 2 średnie ziemniaki
- kilka gałązek natki pietruszki
- liść laurowy
- kilkanaście listków bazylii
- 4 łyżki oliwy
- makaron (krótkie rurki lub kolanka)
Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, cukinię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować.
Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem.
Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.
Skomentuj artykuł