Minestrone Italiano

Minestrone Italiano (fot. Winam/flickr.com)
apio / DEON.pl

Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Nie ma ścisłego przepisu na Minestrone, a jej skład bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii.

  • 1/2 szklanki białej suchej fasoli
  • 1 mały por
  • 1 mała cukinia
  • gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 główki włoskiej kapusty
  • 2 duże pomidory
  • 2 średnie ziemniaki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • liść laurowy
  • kilkanaście listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • makaron (krótkie rurki lub kolanka)

Umytą fasolę zalać na noc 2 litrami przegotowanej zimnej wody. Marchew, ziemniaki, cukinię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować.

Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min.

DEON.PL POLECA

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem.

Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Minestrone Italiano
Komentarze (2)
F
fasolka
4 czerwca 2010, 09:45
gotowana jest lepsza. a juz najlepsza jest młoda fasolka :)
I
Iga
31 maja 2010, 23:28
Chyba jutro ugotuję. Dobrze, że fasolkę można z puszki:-)