Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką

(fot. Kat Johnston/flickr.com)
apio / DEON.pl

Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką to doskonały pomysł na samodzielne danie bądź dodatek do mięs czy ryb. Pięknie się prezentują i świetnie smakują!

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 4 duże ziemniaki
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 15 dag kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
  • ser żółty
  • cebula dymka

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.

Boczek i paprykę pokroić w kostkę. Przesmażyć chwilę na patelni.

Śmietanę wymieszać z papryką w proszku i ziołami.

Ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć miąższ, tak by pozostał brzeg o szerokości ok. 0,5 cm.
Wydrążony miąższ rozgnieść i wymieszać z boczkiem i papryką, dodać śmietanę z przyprawami i ponownie wymieszać.

Wydrążone ziemniaki wypełnić nadzieniem, posypać startym żółtym serem, ułożyc w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku ok. 10 minut w tem. 200 st. C.

Podawać posypane zieloną cebulką.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.