kz
Przepis na ziemniaczane kotleciki z koperkiem.
Przepis na ziemniaczane kotleciki z koperkiem.
DEON.pl / apio
Spróbujcie naszego przepisu na sałatkę z ziemniaków, czerwonej cebuli i bazylii. Naprawdę świetna i doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięs czy ryb.
Spróbujcie naszego przepisu na sałatkę z ziemniaków, czerwonej cebuli i bazylii. Naprawdę świetna i doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięs czy ryb.
"Puls Biznesu" / PAP / pz
Jemy mniej ziemniaków. W latach 90. było to 140 kg na osobę, a dzisiaj nieco ponad 100 kg. W tym roku na wzrost ich konsumpcji może wpłynąć niska cena - informuje "Puls Biznesu".
Jemy mniej ziemniaków. W latach 90. było to 140 kg na osobę, a dzisiaj nieco ponad 100 kg. W tym roku na wzrost ich konsumpcji może wpłynąć niska cena - informuje "Puls Biznesu".
"Puls Biznesu" / PAP / drr
Ziemniaki zaczynają być traktowane w Polsce jako warzywo, a nie masowy produkt. Coraz częściej nie chcą ich rolnicy ani konsumenci, chociaż pod względem spożycia i tak bijemy Europę - czytamy w "Pulsie Biznesu".
Ziemniaki zaczynają być traktowane w Polsce jako warzywo, a nie masowy produkt. Coraz częściej nie chcą ich rolnicy ani konsumenci, chociaż pod względem spożycia i tak bijemy Europę - czytamy w "Pulsie Biznesu".
Stanisława Hanausek i Anna Karaś / slo
Ziemniaki à la Duchesse czyli "na sposób księżnej czy hrabiny" ( jak kto woli) - zamiast ziemniaków purée - to sposób na urozmaicenie dań.
Ziemniaki à la Duchesse czyli "na sposób księżnej czy hrabiny" ( jak kto woli) - zamiast ziemniaków purée - to sposób na urozmaicenie dań.
PAP / slo
Festyn poświęcony ziemniakom - "Poznańska Pyra" - zostanie zorganizowany w niedzielę w Muzeum Rolnictwa w podpoznańskiej Szreniawie. Impreza jest częścią Europejskich Dni Dziedzictwa 2012. Pyra to wielkopolskie określenie ziemniaka.
Festyn poświęcony ziemniakom - "Poznańska Pyra" - zostanie zorganizowany w niedzielę w Muzeum Rolnictwa w podpoznańskiej Szreniawie. Impreza jest częścią Europejskich Dni Dziedzictwa 2012. Pyra to wielkopolskie określenie ziemniaka.
PAP / slo
Podlasie słynie z piroga pierekaczewnika, który wypiekali przed wiekami Tatarzy, i przyrządzanych na Suwalszczyźnie kartaczy. Poza tym w regionie dominują sery, wędliny i miody wyrabiane przez lokalnych producentów.
Podlasie słynie z piroga pierekaczewnika, który wypiekali przed wiekami Tatarzy, i przyrządzanych na Suwalszczyźnie kartaczy. Poza tym w regionie dominują sery, wędliny i miody wyrabiane przez lokalnych producentów.
"Puls Biznesu" / PAP / drr
Jest moda na kaszę, ryż i makaron — przekonują producenci. Polacy jedzą coraz mniej ziemniaków - donosi "Puls Biznesu".
Jest moda na kaszę, ryż i makaron — przekonują producenci. Polacy jedzą coraz mniej ziemniaków - donosi "Puls Biznesu".
Logo źródła: Nowy Dziennik Jan Latus / slo
Mój stosunek do kartofla jest mniej więcej taki, jak do narodu polskiego: trudny, powikłany i ewoluujący z latami. Moje zmagania z moim wewnętrznym ziemniakiem, z moim ziemniaczanym alter ego, mają gombrowiczowski charakter, choć oczywiście nie taką rangę.
Mój stosunek do kartofla jest mniej więcej taki, jak do narodu polskiego: trudny, powikłany i ewoluujący z latami. Moje zmagania z moim wewnętrznym ziemniakiem, z moim ziemniaczanym alter ego, mają gombrowiczowski charakter, choć oczywiście nie taką rangę.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Ziemniaki w diecie wcale nie muszą hamować procesu utraty uwagi, jak sądzono uprzednio - donoszą amerykańscy naukowcy.
Ziemniaki w diecie wcale nie muszą hamować procesu utraty uwagi, jak sądzono uprzednio - donoszą amerykańscy naukowcy.
apio / DEON.pl
Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką to doskonały pomysł na samodzielne danie bądź dodatek do mięs czy ryb. Pięknie się prezentują i świetnie smakują!
Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką to doskonały pomysł na samodzielne danie bądź dodatek do mięs czy ryb. Pięknie się prezentują i świetnie smakują!