Najlepsza pizza tylko w okolicach Vicenzy

(fot. flickr.com / rusvaplauke)
PAP / im

Pizza z marynowanymi i świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem, mozzarellą, szynką parmeńską, borowikami i parmezanem - taki przysmak upiekł zwycięzca mistrzostw świata piekarzy pizzy zorganizowanych po raz 21. koło Parmy na północy Włoch.

Autorem wypieku jest Cristian Bertoldo, który pracuje w lokalu o nazwie "Pizza Pazza" (Szalona pizza) w małej miejscowości Costabissara koło Vicenzy. Wygrał on w najbardziej prestiżowej kategorii pizzy klasycznej. Podkreślił, że użył najprostszych, lecz najwyższej jakości rodzimych składników.

W mistrzostwach udział wzięło ponad 400 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, z wielu krajów.

Joan Dan Leicu z Rumunii wygrał natomiast w kategorii Free Style, której elementem są akrobacje towarzyszące wyrabianiu ciasta. Wśród zespołów akrobatów najlepsi okazali się Włosi, zaś zachwyt wywołał również japońska grupa pizzaioli Hickory Team.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Najlepsza pizza tylko w okolicach Vicenzy
Komentarze (3)
H
hanka
5 listopada 2014, 21:32
Włoska pizza to ta idealna pizza, którą jada się bez żandych sosów. Jednak ja wolę polską wersją: [url]http://partypizza.pl/pizzeria/wroclaw-ul-cukrowa[/url] Ta smakuje mi najbardziej.
M
Malka
26 stycznia 2013, 11:51
Włosi są naprawdę wyjątkowi w pieczeniu pizzy. Chętnie bym kiedyś spróbowała takiej pizzy, ale narazie zadowala mnie [url]http://www.partypizza.pl/pizzeria/wroclaw-ul-wieczysta[/url] we Wrocławiu. Naprawdę uwielbiam ich pizzę! Mogłabym ją jeść codziennie :)
M
Malka
26 stycznia 2013, 11:28
Włosi są naprawdę wyjątkowi w pieczeniu pizzy. Chętnie bym kiedyś spróbowała takiej pizzy, ale narazie zadowala mnie http://www.partypizza.pl/pizzeria/wroclaw-ul-wieczysta we Wrocławiu. Naprawdę uwielbiam ich pizzę! Mogłabym ją jeść codziennie :)