Penne z ziołami, pomidorami i fetą
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl
Makaron to doskonała podstawa dla wielu potraw, dań i sałatek. Wybornie łączy się z wieloma składnikami, pozwalając rozkoszować się bogactwem smaków. Dziś bardzo prosty przepis na makaron penne z ziołami, pomidorami i fetą.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu penne
- 6 średnich pomidorów
- kilkanaście liści świeżego szpinaku
- 10 dag sera feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- bazylia
- oregano
- 1 ząbek czosnku
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy tak, by był al dente - jędrny.
Pokroić pomidory w plastry, pokroić fetę w kostkę.
Oliwę wymieszać z ziołami, natką pietruszki i czosnkiem, dodać do makaronu, wymieszać.
Ułożyć makaron na środku talerza, obłożyć plastrami pomidora, przekładając je liśćmi szpinaku. Na wierzchu pomidorów ułożyć pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą. Sałatkę podawać na zimno.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł