Penne z ziołami, pomidorami i fetą

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Makaron to doskonała podstawa dla wielu potraw, dań i sałatek. Wybornie łączy się z wieloma składnikami, pozwalając rozkoszować się bogactwem smaków. Dziś bardzo prosty przepis na makaron penne z ziołami, pomidorami i fetą.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 6 średnich pomidorów
  • kilkanaście liści świeżego szpinaku
  • 10 dag sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • oregano
  • 1 ząbek czosnku

Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy tak, by był al dente - jędrny.

Pokroić pomidory w plastry, pokroić fetę w kostkę.

Oliwę wymieszać z ziołami, natką pietruszki i czosnkiem, dodać do makaronu, wymieszać.

Ułożyć makaron na środku talerza, obłożyć plastrami pomidora, przekładając je liśćmi szpinaku. Na wierzchu pomidorów ułożyć pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą. Sałatkę podawać na zimno.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Penne z ziołami, pomidorami i fetą
Komentarze (2)
M
muzzy
31 października 2010, 22:19
Od kiedy to feta jest "włoską kuchnią" :p
P
pycha!!!
11 lipca 2010, 13:23
uwielbiam włoska kuchnię :)