Pomidory na rukoli z salsą z avocado

(fot. Harald Walker/flickr.com)
apio / DEOn.pl

Polecamy świetną sałatkę z pomidorów i rukoli z pikantną salsą z avocado i papryki. Pyszna i zdrowa, doskonała jako przystawka przed daniem głównym lub samodzielne danie. Z chrupiącą bagietką smakuje przepysznie.

  • 6 dojrzałych pomidorów
  • cebulka dymka
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 1/ 2 zielonej lub żółtej papryki, drobno posiekanej
  • 1/2 niedużej cytryny
  • 1 duży, dojrzały owoc avocado (lub dwa małe)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżej kolendry
  • rukola
  • sól, pieprz

Avokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ pokroić w małą kostkę. Dymkę posiekać. Dodać drobno pokrojone papryki. Posiekać kolendrę i dorzucić do reszty składników. Dodać oliwę, wcisnąć sok z połowy cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

Umyć pomidory i pokroić w ósemki. Na talerzu rozłożyć rukolę, ułożyć pomidory w kształcie pierścienia, środek wypełnić salsą z avocado. Udekorować świeżymi liśćmi kolendry.

DEON.PL POLECA

Polecamy!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pomidory na rukoli z salsą z avocado
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.