Pyszne racuszki z jabłkami i cynamonem

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Kiedy mamy ochotę na coś dobrego i szybkiego w wykonaniu, warto zrobić racuchy z jabłkami. Pulchniutkie, złociste... pyszności!

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 jabłka

Odzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie wymieszać w głębokiej misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o gubych oczkach. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą łyżką, formujac okragłe placuszki. Smażyć na złocisty kolor.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pyszne racuszki z jabłkami i cynamonem
Komentarze (9)
M
maria.chorazak@.pl
8 sierpnia 2014, 11:22
polowę mleka nalezy zastąpić np kefirem , śmietaną lub maślanką  a jabłka najlepiej pokroić . Takie racuszki robię od 25 lat :):)
P
piurnis
7 maja 2012, 14:24
racuszki wysżły pierwsza klasa! tylko ja tez pokroilam 2 jablka na male plaskawe kawałki wyszły wyśmienite!
A
anonimowy
4 sierpnia 2011, 19:22
robilam z cynamonem mi nie smakują i wcale duze nie wyrastaja u teściowej jadłam lepsze!!!!
R
renata
15 października 2010, 05:51
Ciekawą kompozycję smakową tworzy dodanie oprócz jabłek - pokrojonego banana.
A
Autoryzacja
13 października 2010, 18:30
Nie pasteryzowane?
A
Amber
26 kwietnia 2010, 01:38
Też bardzo lubię. Jabłka zamist ścierać czasem kroję na małe kawałki- lepiej je czuć w placuszkach. No i nie do końca zgadzam się z tym, aby zajadać się do woli :)) No, właśnie...z tym zajadaniem się to trzeba ostrożnie. I rzeczywiście kawałki jabłek, np cieniutkie plasterki smakują lepiej :)) Bardzo lubię, ale zgadzam się z Wami. Bardzie smakują mi plastry dobrego gatunkowo jabłka z sadu sąsiadów - pomarańczowej renety. Paluszki lizać i powoli delektowac się!
I
Iga
25 kwietnia 2010, 23:06
Mmmmmniam, mniam, moja babcia takie robi:)
Olinka
24 kwietnia 2010, 23:32
Też bardzo lubię. Jabłka zamist ścierać czasem kroję na małe kawałki- lepiej je czuć w placuszkach. No i nie do końca zgadzam się z tym, aby zajadać się do woli :)) No, właśnie...z tym zajadaniem się to trzeba ostrożnie. I rzeczywiście kawałki jabłek, np cieniutkie plasterki smakują lepiej :))
23 kwietnia 2010, 16:22
Też bardzo lubię. Jabłka zamist ścierać czasem kroję na małe kawałki- lepiej je czuć w placuszkach. No i nie do końca zgadzam się z tym, aby zajadać się do woli :))