Pyszne racuszki z jabłkami i cynamonem
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl
Kiedy mamy ochotę na coś dobrego i szybkiego w wykonaniu, warto zrobić racuchy z jabłkami. Pulchniutkie, złociste... pyszności!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 jabłka
Odzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie wymieszać w głębokiej misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o gubych oczkach. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą łyżką, formujac okragłe placuszki. Smażyć na złocisty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł