Ratatouille - warzywny gulasz z Nicei

(fot. naotakem/flickr.com)
apio / DEON.pl

Ratatouille - gulasz warzywny - jest codziennym lokalnym daniem z Nicei. Wiele jego odmian przygotowywanych jest na całym wybrzeżu Morza Śródziemnego, a także dalej, wszędzie tam, gdzie bujnie rosną pomidory, papryka, bakłażany.

  • 1/2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży bakłażan
  • 2 cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 listki laurowe
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na spore kawałki. Bakłażana pokroić na plastry, posypać solą i odstawić na sicie na pół godziny, potem opłukać, wytrzeć - wciągają wtedy mniej tłuszczu i nie są gorzkie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w krążki cebulę. Paprykę pokroić w paski i dodać do cebuli. Smażyć przez 5 minut. Dorzucić bakłażany i pomidory. Po 2-3 minutach dodać cukinię pokrojoną w plastry, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i resztę przypraw. Dusić aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Podawać z bagietką. Ozdobić gałązką świeżego tymianku.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ratatouille - warzywny gulasz z Nicei
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.