Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta

Ser ricotta można zastąpić serem feta (fot. stijn)
slo / DEON.pl

Domowe pierożki ravioli są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu i fantastyczne w smaku. Najczęściej nadziewa się je szpinakiem z serem ricotta, mięsem czy grzybami.

Składniki - ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody

Składniki - farsz:

  • 400 g szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 2 małe ząbki czosnku
  • parmezan
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli

Ugotować szpinak w małej ilości wody. Odcedzić, ostudzić i posiekać, dodać do niego rozdrobniony ser ricotta. Wymieszać, dodać jajka, parmezan i czosnek. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gorącą wodę i mieszać widelcem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkować, podsypując stolnicę mąką. Dwa placki ciasta posmarować białkiem, nałożyć na nie kleksy farszu w regularnych odstępach. Przykryć drugą połową ciasta i docinąć palcami przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem lub nożem podzielić ciasto na kwadraciki.

Po ugotowaniu (ok. 4min.) podawać polane masłem i posypane parmezanem.

Ser ricotta można zastąpić serem feta.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta
Komentarze (8)
H
Hanka
24 września 2010, 16:30
Mniam, to musi być pyszne! Zamierzam zrobić te raivioli, mam nadzieje, że mi się uda. Trzymajcie kciuki, bo dopiero zaczynam swoja przygodę z gotowaniem:)
J
joan
30 stycznia 2010, 23:30
Racja, Olinka, napisałam, że nie wiem, czy zabiorę się za te pierożki, ale już wtedy myślałam, że raczej nie. Cieszę się, że kiedyś "odkryłam" szpinak. Cała sztuka,to odpowiednio przyrządzić. I pomyśleć, że w dawnych czasach zielona papka służyła do straszenia dzieci:)
Olinka
30 stycznia 2010, 16:30
Nie wiem czy zabiorę się za robienie pierożków, ale dzięki za przypomnienie o szpinaku. Trochę szkoda czasu na lepienie pierożków ;)) Ja gotuję makaron, duszę liście szpinaku z masłem i czosnkiem, w międzyczasie robię sos z sera pleśniowego. Wystarczy 15 min + 5min na zagotowanie wody na makaron. Pyszne :D
TK
twarda komórka
30 stycznia 2010, 15:02
  Wszystko to brak ruchu na mroźnym powietrzu.Raz w roku przejść się z 6 diakonami koło ... to żaden wysiłek,ale tak pogotować z 40 kobietami dla bezdomnych...o już widzę miny premiera- kurcze,znowu mnie ktoś ubiegł, a mogłem zabłysnąć.
Krzysztof Pachocki
30 stycznia 2010, 14:26
A potem się dziwią skąd te brzuchy u biskupów i proboszczy.
M
Mea
30 stycznia 2010, 14:08
  Czuję - jakbym przeciskała się przez maszynkę do mięsa.Można prosić coś z mielonego?
M
Mela
25 stycznia 2010, 09:39
Tak rzadko jadam szpinak...  
J
joan
21 stycznia 2010, 14:44
Nie wiem czy zabiorę się za robienie pierożków, ale dzięki za przypomnienie o szpinaku.