Rogaliki krucho-drożdżowe

(fot. deon.pl)
slo / s. Anastazja

Szczypta duchowej słodyczy z gwarancją wprost od s. Anastazji. Skąd ta pewność? Ponieważ wszystkie potrawy sprawdza, a następnie testuje je na ojcach jezuitach, mieszkających w Domu Pisarzy w Krakowie. To właśnie dla nich gotuje i oni pierwsi oceniają smak jej wypieków.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 kg mąki,
  • 2 kostki margaryny, 10 dag drożdży,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie ciasta:

  1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto (ciasto ma być gęste i podrosnąć po wyrobieniu).
  3. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
  4. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.
  5. Wykrawać trójkąty, smarować nadzieniami i zawijać w rogaliki.
  6. Rogaliki układać na blasze do pieczenia.
  7. Piec w temp. 150- 160°C przez 20-30 min.

Smacznego

Więcej przepisów w książce: 103 ciasta siostry Anastazji - Anastazja Pustelnik FDC

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Rogaliki krucho-drożdżowe
Komentarze (6)
EI
Elc ia
2 lutego 2013, 16:46
Proszek do pieczenia pakowany jest na 1 kg mąki ...
D
dorota
2 lutego 2013, 16:33
Ja mam pytanie ile trzeba dac proszku do pieczenia gdyz nie wiem ile jest w paczce?  A bardzo chciala bym zrobic te rogaliki  :) Wygladaja super apetycznie 
L
lalka
9 listopada 2011, 18:32
Mam pytanie,po co stosuje się proszek i drożdże jednocześnie???
M
mniam
16 lutego 2011, 00:57
mniam
I
izz
13 kwietnia 2010, 11:49
Cudne te rogaliki, wszyscy się zajadają :) i zawsze wychodzą
G
Gość
18 lutego 2010, 20:15
Rogaliki pierwsza klasa!!!