Rolada drobiowa wg przepisu S. Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Dziś święto, czas rodzinnych spotkań przy wspólnym stole. Jeżeli szukacie pomysłu na ciekawe danie, polecamy roladę drobiową według przepisu Siostry Anastazji. Smacznego!
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1/2 kg mięsa mielonego (wołowe i wieprzowe)
- 1 mała marchewka
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 1 łyżka drobno posiekanej
- natki pietruszki
- 1 mała bułka
- 1 jajo
- pieprz
- sól
Filety doprawić i rozbić. Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę. Do mielonego mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajo, natkę pietruszki, odcedzony groszek i marchew. Wyrobić i doprawić. Filety z kurczaka rozłożyć tak, by stanowiły jedną powierzchnię. Nałożyć masę mięsną. Zwinąć, zawiązać sznurkiem i zawinąć w lnianą ściereczkę lub gazę. Umocnić sznurkiem i ugotować w osolonej wodzie.
Gotową roladę kroić w plastry i podawać z dowolnym sosem zgodnie z upodobaniem.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł