Ryba pieczona z pomidorami, oliwkami i natką

(fot. flickr.com)
apio / DEON.pl

Dziś pomysł na pysznie przygotowaną rybę. Podana z warzywami i pieczywem czosnkowym będzie świetnym daniem na obiad czy kolację. Polecamy!

  • 4 duże filety dowolnej ryby morskiej
  • 2 pomidory
  • natka pietruszki
  • słoiczek oliwek zielonych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki startej skórki cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory i paprykę drobno pokroić, wymieszać razem z oliwkami, posiekaną natką i skórką cytryny.

Rozgrzać na patelni masło z oliwą i wysmarować tą mieszanką folię do pieczenia ryb. Na posmarowanej masłem z oliwą foli aluminiowej ułożyć oprószone solą i pieprzem filety, posypać oregano, każdą porcję polać resztą masła z oliwą. Zawinąć folię, pozostawiając otwór na wydobywanie się pary.

DEON.PL POLECA

Rozgrzać piekarnik do temp. 200'C i piec 6 - 7 minut (pod koniec pieczenia należy bardziej rozwinąć folię).

Na upieczone ryby nałożyć przygotowane uprzednio warzywa, podawać z sałatą i pieczywem czosnkowym.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ryba pieczona z pomidorami, oliwkami i natką
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.