Sałatka z ciecierzycy, papryki i kolendry

(fot. J.Hope/flickr.com)
apio / DEON.pl

Ciecierzyca, zwana także włoskim grochem daje duże pole do popisu kulinarnej wyobraźni. Jest doskonałą podstawą sałatek. Podsuwamy Wam pomysł na jedną z nich - sałatkę z ciecierzycy, papryki, czerwonej cebuli, z dodatkiem świeżej kolendry i wspaniałego winno-słodkiego sosu.

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • duża garść kolendry
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1/2 limonki

Przepłukać ciecierzycę, posiekać paprykę, cebulę, kolendrę, przecisnąć czosnek przez praskę. Wymieszać wszystko w misce.

Następnie przygotować sos, łącząc ocet, kmiek i miód w misce. Dodać sól i pieprz do smaku.

Następnie polać sałatkę sosem i wymieszać.

DEON.PL POLECA

Tuż przed podaniem skropić sałatkę sokiem z limonki.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sałatka z ciecierzycy, papryki i kolendry
Komentarze (1)
E
edyta
31 stycznia 2013, 14:03
Dużo lepsza z kminem rzymskim -bez kminku. to zupełnie inna przyprawa-typowo wschodnia, pasuje do kolendry i limonki. A kminek to raczej do kapusty...kiszonej najlepiej.