Sałatka z ciecierzycy, papryki i kolendry
(fot. J.Hope/flickr.com)
apio / DEON.pl
Ciecierzyca, zwana także włoskim grochem daje duże pole do popisu kulinarnej wyobraźni. Jest doskonałą podstawą sałatek. Podsuwamy Wam pomysł na jedną z nich - sałatkę z ciecierzycy, papryki, czerwonej cebuli, z dodatkiem świeżej kolendry i wspaniałego winno-słodkiego sosu.
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- duża garść kolendry
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1/2 limonki
Przepłukać ciecierzycę, posiekać paprykę, cebulę, kolendrę, przecisnąć czosnek przez praskę. Wymieszać wszystko w misce.
Następnie przygotować sos, łącząc ocet, kmiek i miód w misce. Dodać sól i pieprz do smaku.
Następnie polać sałatkę sosem i wymieszać.
Tuż przed podaniem skropić sałatkę sokiem z limonki.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł