Sernik "Magda" Siostry Anastazji

(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Wszystkim, którzy lubią połasuchować co nieco a i pobawić się w kuchni polecamy przepis na doskonały sernik wg przepisu Siostry Anastazji. Genialny!

Przepis na biszkopt ciemny

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku
  • do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukieri żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

Przepis na sernik

  • 60 dag zmielonego sera
  • białego
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.

Przepis na kokos

  • 7 białek
  • 15 dag cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku
  • do pieczenia
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka bułki tartej

Białka ubić z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.

DEON.PL POLECA

Przepis na masę orzechową

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag orzechów mielonych
  • 1 1/2 kostki masła

Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.

Przełożenie ciasta

Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.

Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sernik "Magda" Siostry Anastazji
Komentarze (3)
W
Wiesław
13 sierpnia 2013, 20:47
To nie jest przepis siostry Anastazji. To jest kopia z przepisu Kaiserliche Käsekuchen. Co stało się z 7 żółtkami od jajek użytych do placka kokosowego. podpowiadam dodaje się je do sernika w którym stosuje się 500g sera i dodatkowo 5 jajek i zamiast m,argaryny używa się masła
22 sierpnia 2011, 07:17
Mam takie pytanie. Czy można w przyszłości podawać czas, temperaturę itp. ? - np. jeśli piec, to jak długo. "Na oko" to chłop w szpitalu umarł ;)
M
Magda
13 marca 2015, 19:26
raczej każdy wie że nie da się piec ciasta z dokładnością do minuty. każdy piekarnik jest inny. ciasto się piecze do zarumienienia i jak ciasto odchodzi od blachy. to są jedne z podstawowych kryterii oceniania ciasta czy jest upieczone. już nie mówiąc do tzw "suchego patyczka". większość ciast piecze się w temp 180 stopni. więc nie wiem skąd te oburzenie? Czy na pewno było ono słuszne?