Soczysty filet z indyka, pieczony w folii

Soczysty filet z indyka pieczony w folii (fot. kimberlykv/flickr.com)
apio / DEON.pl

Mięso z indyka, zwłaszcza pierś ma wyjątkowo niską zawartość tłuszczu - zaledwie 2%, a i te 2% to wartościowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego dobrze, by indyk częściej gościł w naszej kuchni, w miejsce np. tak popularnej wieprzowiny. Dziś polecamy soczysty filet z indyka, pieczony w folii.

  • 1 pierś z indyka
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Filet umyć, głęboko ponakłuwać widelcem.

W 1 litrze wody rozpuścić 2 łyżki soli i zalać tą mieszanką mięso na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, osączyć i wysuszyć.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią mięso. Tak przygotowane mięso zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie piec przez 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, po tym czasie folię rozchylić i dopiec filet przez 10 minut. Znakomicie smakuje na gorąco jak i na zimno.

DEON.PL POLECA

Plastry mięsa podawać przyozdobine plasterkiem cytryny i gałązkami świeżego rozmarynu.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Soczysty filet z indyka, pieczony w folii
Komentarze (13)
G
ggs
31 października 2013, 17:06
Czy ta woda z solą ma być gorą ca czy zimna ?
K
kolka
14 kwietnia 2013, 15:13
wypróbowałam dzisiaj! przypadł do gustu wszystkim domownikow :) Dziękuję za podzielenie się!
M
marta
7 marca 2013, 22:13
super przepis - dzisiaj wypróbowałam - smaczny - i na obiad i do kanapki
B
basia
24 stycznia 2013, 17:18
Zrobilam indyka- dodalam jeszcze lyzke miodu- cos pysznego- dziekuje za przepis- zdrowy i smaczny polecam
M
Magda
18 stycznia 2013, 16:07
w zyciu nie jadlam lepszego fileta :) dodalam jeszcze lyzke miodu do marynaty - miodzio :) POLECAM :)
A
aga
5 stycznia 2013, 16:06
Zrobiłam, naprawdę rewelacyjny! tylko prosiło się o dodanie łyżeczki miodu, marynata ma super smak, indyk wyszedł soczysty i aromatyczny a nie wysuszony
M
Madzia
16 kwietnia 2012, 15:22
wygląda i pachnie super! zaraz sprawdzę czy też tak smakuje
G
gadula
3 marca 2012, 19:45
Czas pieczenia zależy od wagi sztuki mięsa. Zwykle na 1 kg sztuki mięsa trzeba liczyć 1h pieczenia.
A
Aneta
1 lutego 2012, 16:50
Super przepis! Indyk jest przepyszny, moja dwuletnia Córka go zajada i chce więcej! Czas pieczenia jednak zdecydowanie dłuższy niż w przepisie. Polecam ten przepis.
B
bsia
24 stycznia 2012, 17:24
Bardzo smaczne ;D polecam, ale jednak pieczenie zdecydowanie dlużej niż 50min.. Smakowite, proste i w zasadzie szybkie..
R
R
31 stycznia 2011, 00:03
Fuj!
A
AREK
30 stycznia 2011, 18:21
Bardzo polecam , jest pyszny, aczkolwiek specjalnie  przetrzymałem trochę dłużej w piekarniku, no wyszło super.
Aneta Piotrowska
22 listopada 2010, 10:36
Moczenie mięsa w solance jest jednym ze sposobów wstępnego przygotowania przed pieczeniem. Mamy do wyboru kilka sposobów: marynowanie, peklowanie, moczenie w solance lub najszybsze i najprostsze - szybkie i bardzo intensywne obsmażanie. A robimy to po to, by spowodować ścięcie wierzchniej warstwy i nie pozwolić wypływać sokom podczas pieczenia. Dzięki temu po upieczeniu mięso jest miękkie i soczyste. Mięso, po wyciągnięciu z solanki, natomiast osuszamy po to, by lepiej przylegała do niego marynata, którą je nacieramy. Z ociekajacego wodą mięsa po prostu spłynie. Pozdrawiam! A plasterek pomarańczy czy cytryny? Jedno i drugie doskonale przyozdobi naszą potrawę;)