Soczysty filet z indyka, pieczony w folii
Mięso z indyka, zwłaszcza pierś ma wyjątkowo niską zawartość tłuszczu - zaledwie 2%, a i te 2% to wartościowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego dobrze, by indyk częściej gościł w naszej kuchni, w miejsce np. tak popularnej wieprzowiny. Dziś polecamy soczysty filet z indyka, pieczony w folii.
- 1 pierś z indyka
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka musztardy
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Filet umyć, głęboko ponakłuwać widelcem.
W 1 litrze wody rozpuścić 2 łyżki soli i zalać tą mieszanką mięso na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, osączyć i wysuszyć.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią mięso. Tak przygotowane mięso zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie piec przez 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, po tym czasie folię rozchylić i dopiec filet przez 10 minut. Znakomicie smakuje na gorąco jak i na zimno.
Plastry mięsa podawać przyozdobine plasterkiem cytryny i gałązkami świeżego rozmarynu.
Skomentuj artykuł