Spróbuj konfitury z brzoskwini od siostry Anastazji

(fot. pixabay.com)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Polecamy przepis na pyszne konfitury z brzoskwiń. Warto przygotować je teraz i cieszyć się ich smakiem w czasie jesiennych i zimowych dni. Są świetnym dodatkiem do pieczywa, herbaty, ciast, kremów, galaretek oraz jako nadzienie naleśników.

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • sok z 1 cytryny
  • 50-60 dag cukru

Brzoskwinie umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Czwartą część owoców odstawić, do pozostałej części dodać cukier, wymieszać i odstawić na 1 godz., po czym zagotować i po 10 min dodać pozostałą część brzoskwiń. Smażyć do zgęstnienia masy, następnie gorące konfitury przełożyć do słoików.

DEON.PL POLECA

Pasteryzować jeszcze przez ok. 10 min.

Jak pasteryzować? Siostra Anastazja radzi:

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

Wiecej przepisów na wyśmienite przetwory, ciasta i ciasteczka, zdrowe surówki i sałatki oraz wiele innych potraw znajdziesz w poradnikach kulinarnych Siostry Anastazji - zobacz!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Spróbuj konfitury z brzoskwini od siostry Anastazji
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.