Tarta z malinami - kuszący deser dla smakoszy
Maliny na pysznej tarcie z budyniem i galaretką - wspaniały deser pachnący latem, które już powoli odchodzi. Korzystajmy zatem z jego darów, póki jeszcze trwa.
Składniki:
- kostka masła
- 25 dag mąki
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 50 ml mleka (do ciasta)
- ok. 400 ml mleka (do budyniu)
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy
- galaretka malinowa
- maliny
Masło utrzeć z cukrem, po chwili dodać żółtko, lekko podgrzane 50 ml mleka i cukier waniliowy. Chwilę miksować, powoli dodawać mąkę. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i ułożyć w foremce do tarty, piec pół godziny w 200 stopniach.
Ugotować budyń w nieco mniejszej ilości mleka niż w przepisie na torebce, by był gęstszy.
Kiedy ciasto nieco ostygnie, ułożyć na nim budyń, a na nim maliny.
Rozrobić i wystudzić galaretkę, wylać na owoce, nie zakrywając ich w całości.
Kiedy galaretka stężeje tarta jest gotowa do spożycia.
Smacznego!
Skomentuj artykuł