Wyśmienita Brazylianka wg przepisu S. Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Na weekendowe łasuchowanie polecamy wspaniałą Brazyliankę wg przepisu Siostry Anastazji.
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 10 dag margaryny
- 4 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżeczki sody
- 30 dag cukru pudru
- 10 łyżek kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto (jeżeli ciasto jest miękkie, śmietana nie jest konieczna).
Podzielić na 3 części i piec każdy placek w temp. 200'C przez 20 min.
- 1 szklanka mleka
- 10 dag cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dag masła
- 1 cukier waniliowy
Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń.
Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń i dobrze wymieszać.
JABŁKA
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka owocowa
Usmażyć jabłka starte na tarce o dużych oczkach.
Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody.
Przełożenie placka:
Ciasto - krem - ciasto - jabłka (lub marmolada) - ciasto -polewa.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł